Снимка: Булфото
fallback

Неделната окупация и инцидентът в двора на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ е било като нападение на шпицкоманди, които нямат никакво право да са там – в двора на университета.

Групата беше напълно готова да ме линчува, каза пред БНТ проф. Калин Янакиев от Софийския университет.

Той обясни, че участниците в групата са имали своеобразни националистични емблеми.

„Помислих, че първо са някои от шпицкомандите на Волен Сидеров, след което видях, че с тях има депутат от управляващата партия", коментира професорът.

Според депутата Борис Цветков от парламентарната група на "Коалиция за България", който е бил в двора на Ректората по това време, групата се е състояла от докторанти и студенти, недоволни от окупацията на сградата на Ректората.

Той допълни, че не отрича правото на студентите на социален, академичен и политически протест, но политическите искания трябва да се отстояват извън университета.

Oще по темата
За своето присъствие там депутатът обясни, че е политическо лице и аргументира ролята си по време на окупацията на СУ с думите "Аз съм депутат от 24 МИР-София, в който влиза центърът и СУ. Завърших СУ, бил съм член на Факултетния съвет и на Общото събрание и затова бях при избирателите си".

Янакиев контрира, че при сблъсъците в неделя в двора на университета е нямало никакви контрапротестиращи. Той допълни, че не може да приеме депутат от управляващата коалиция да води в двора на университета хора, които нямат нищо общо със СУ и никога са нямали. Депутатът каза, че е готов да се откаже от депутатския си имунтитет, ако се докаже, че е удрял по вратата на СУ.

Според проф. Янакиев протестът не е само студентски, над 400 преподаватели са се подписали в подкрепа на студентските искания. Той изтъкна, че отдавна вече не е окупиран само СУ - НАТФИЗ, Пловдивският, Великотърновският университет също демонстрираха подкрепата си.

Артистичната гилдия също се солидаризира и до дни театрите ще спрат представленията си. Това е протест на българската интелигенция, следван от хиляди протестиращите, които вече протестират над 100 дни, заяви проф. Янакиев. По думите му, ако управляващите имаха благоразумието да чуят техните искания, нямаше да се стигне до тази окупация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Mangi4a

преди 10 години

До АнонименИ къде са тези искания?

27

Анонимен

преди 10 години

до Mangi4a,ами прочети им исканията бе, що чакаш някой да ти ги преразкаже.до Някой,тия извадки от Конституцията, дето си цитирал, не се ли отнасят и за любимите ти "управляващи"? Или така ти каза да пишеш др.Кутев?

26

Mangi4a

преди 10 години

Окупация -- добре!Протести -- добре!Студентите -- бъдещето на България -- добре!Само, че за какво протестира "бъдещето на България" не разбрах.Нека един студент (желателно най-умния) да ми обясни каква е програмата им, какви са целите им, с какви средства ще се борят? Ако ми хареса може и аз да ги подкрепя... Нищо, че не съм студент -- и на мен не ми е безразлично бъдещето на България. Засега действията им будят у мен само недоумение

fallback