Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Това се посочва в декларация на Ректорския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", прочетена днес от ректора проф. Иван Илчев.
 
Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение - форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо, посочват от Ректорския съвет.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета - образователната и научната му дейност, и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, се посочва в документа.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос, обявява деня за неучебен.

Ректорският съвет се обръща с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста, или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Тази декларация няма да бъде харесана от някого, винаги е така с подобни декларации, каза проф. Илчев. Със студентите постигнехме пълно разбиране, че в сградата на Ректората, която е окупирана, има хора, чието присъствие в университета е наложително и те ще бъдат допускани.

Ректорът посочи, че учебният процес в университета няма да бъде бламиран от няколко дни протест. Същевременно учебните занятия не могат да бъдат преместени в други сгради, защото в Ректората се обучават над 14 хиляди студенти, пише БТА.

Запитан дали подкрепя протеста на студентите, проф. Илчев каза, че те имат пълното право на протест, но не са избрали правилно времето, мястото и начина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase