Снимка: Булфото

"Пушачите имат права, но те свършват там, където започват правата на непушачите. Сравнението с алкохола не е удачно, защото този, който го употребява, вреди на себе си в лично качество, а не на другите", заяви  председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в интервю пред БТА.

"Според мен либерализирането на режима на тютюнопушенето ще бъде крачка назад. Естествено, разбирам представителите на дребния и средния бизнес, които бяха най-засегнати и са най-потърпевшите, те имат правото да искат да работят по-спокойно", допълни Джафер.

По думите й яркото противопоставяне по въпроса за забраната за тютюнопушене показва колко сме непримирими в обществото ни по всички теми.

Още по темата

Имаме хиляди поводи да се противопоставяме, но в края на краищата трябва да търсим и общите допирни точки, посочи Джафер, която очаква да се намерят най-разумните решения по отношения на пушенето.

Според нея категорично трябва да остане пълната забрана за всички места, които са посещавани от деца и ученици, но може да се направи компромис за нощните заведения, ако се гарантира строг контрол да не се допускат деца. По нейно мнение основен е въпросът за стадионите, защото публиката там е от всички възрастови групи, а и все пак става дума за спорт.

Самата Нигяр Джафер сподели, че ще гласува против отпадането на забраната, но по думите й интригата е какво ще се случи в пленарната зала.

"Знаем, че ГЕРБ ще гласуват организирано срещу либерализирането. Останалите парламентарни  групи обаче оставят този избор на личното решение на депутатите", отчете Джафер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase