Снимка: БТА
fallback

Разходите за пенсии за осигурителен стаж и възраст са нараснали с 3,5 милиарда лева, или над 2.5 пъти за периода 2000-2012 година. Това се посочва в анализ, който Националният осигурителен институт публикува на интернет страницата си.

Разходите за този вид пенсии през 2000 година са били 2,1 млрд. лв. и заемат 89,6% от общите разходи за пенсии на държавното обществено осигуряване. Две години по-късно изразходваната сума е нараснала до 5,7 млрд. лв., което представлява 79,4% от всички разходи за пенсии.

Анализът показва, че основен принос за ръста имат така наречените „ранни пенсии“. Ако за последните 12 години пенсиите в масовата категория са нараснали малко над 2,5 пъти, то при парите на ранно пенсиониращите се - военни и полицаи, разходите са почти 4 пъти по-големи.

Средният размер на ранните пенсии също нараства с по-голям темп от този при останалите категории труд. Данните на НОИ показват, че през последните 13 години средната пенсия за военните и полицаите се е повишила от 143 лв. на 458 лв., а на останалите работещи от 95 лв. на 284 лв. 

Годината с най-големия брой новоотпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст - 61 269 е 2010 г., а броят на хората, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст достига 1 697 197.

В резултат на промяната на изискванията за придобиване право на този вид пенсия, през 2012 г. отново се отчита намаляване в числеността на пенсионерите и пенсиите спрямо предходната година.

Въпреки това разходите за изплащане на пенсии общо и в частност за пенсии за осигурителен стаж и възраст не намаляват в абсолютен размер. Това се дължи на факта, че новоотпуснатите пенсии са с по-висок размер от прекратяваните пенсии.

В заключение анализът посочва, че на фона на растящия дефицит във фонд „Пенсии“ на ДОО и предвид пряката зависимост между повишената средна продължителност на периода на получаване на пенсия и разходите за пенсии, възрастта за пенсиониране принципно може да се обвърже с продължителността на живота.

Още от анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 години

А животът е поскъпнал четворно ! Е, и?!

33

Анонимен

преди 10 години

Дано се задавите наи- после вие от НОИ с парите, които лапате 12 години и се гаврите с хората! ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОРА МРЪСНИ ДОЛНИ КРАДЦИ И КРАДЛИ ОТ НОИ!!! В ГРОБА ДА ХАРЧИТЕ ОТКРАДНАТИТЕ ДЪРЖАВНИ ПАРИ, ***!

32

64% !!!!!

преди 10 години

Парите основно ги вземат силовите пенсионери с трудов стаж 20 години, нула осигуровки и 40 години с тавана на пенсиите. Държавната дотация е 54% а парите на силовите са 64% те осигурените плащат и на не осигурените, на вдовиците, сираците и на ***. вдигането на тавана е престъпление. Държавата крие истинските данни. Вдигането на годините за силовите на 60 години е чудесна алтернатива. МВР трябва да внася осигуровки за всеки свой *** иначе пенсия по старост след 70 години. *** мръсни.

fallback