Снимка: Булфото
fallback

Лекарите са много притеснени, че с бежанската вълна у нас може да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус. Това коментира  по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести във Варна проф. Камен Плочев -  началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

По негови думи тази болест се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения и е непозната за родните специалисти.

"Бежанците от Сирия може да внесат тежки инфекциозни болести. Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили", предупреди още проф. Плочев. Той обаче уточни, че тези хора не трябва да бъдат сатанизирани, а е необходимо по границите да бъде засилен здравният контрол.

Освен това специалистът смята, че е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите - те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи.

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората, допълни проф. Плочев.

Според Славчо Велков, експерт по национална сигурност и борбата с тероризма и консултант по тези въпроси във ВМА, е напълно възможно с бежанската вълна в страната ни да проникнат и хора, свързани с терористични организации.

Той посочи, че службите са създали организация за контрол и проверка, но тя трябва да се насити с още повече специалисти, включително по арабски езици и култура.

"Заедно с бежанците пристигат и хора от криминалния контингент, които са извършвали престъпления в собствените си държави, но крият това. Не бива да подценяваме и заплахата от нарастване на престъпността при събирането на големи групи бежанци на едно място", обясни Велков.

Той прогнозира, че до края на годината в страната ни ще има между 9 и 12 хиляди бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 10 години

Вече се забелязва доста бързо разпространяваща се епидемия от остра параноя. Бог да ни опази от тези хищници които искат да погълнат държавата ни цяла! Предлагам да направим като Асад и от сега да ги изколим и изпозастреляме всичките! Сирия се отърва от 2 милиона Сирийци да се отървем и ние докато можем!

42

Анонимен

преди 10 години

До ПеткоИма договорка да ги внасят у нас,благодари на нашите политици!

41

Dora

преди 10 години

Политиците са се договорили да ги внасят у нас,няма спасение!

fallback