Бранимир Ботев. Снимка: БТА

Филмът на Би Би Си за Слънчев бряг не излага България, а английските туристи, които са заснети, коментира във Варна заместник-министърът на туризма Бранимир Ботев. По негови думи у нас гостуват чужденци от повече от 40 държави и  с тях няма подобни проблеми.

"Английските младежи са около 5% от всички летовници и само с тях има такива проблеми. Ще търсим варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова", каза в подкрепа председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Още по темата
Според отчетите туристите, посетили България през тази година, са с 5.8% повече в сравнение с миналата, информира ресорният заместник-министър. Най-голям ръст имало при гостите от Турция - с близо 60 на сто, при руснаците - с 15,8%, а при украинците със 7,8.

Ботев каза още, че ще бъдат възстановени закритите или създадени нови консулства в Русия с цел максимално бързо да се обработват документите за издаване на визи.

"Предвиждаме да бъде намалена дейността на посредническите фирми, които усложняват и оскъпяват този процес. Ще бъде засилен и институтът на почетните консули, които имат възможност оперативно да извършват тази дейност”, уточни той.

По думите му се подготвя и пакет от законодателни промени, свързани с инвестиционното присъствие на граждани от Русия и ОНД, които при съответна инвестиция у нас, да придобиват облекчен статут в Шенгенското пространство и многократна виза. Заместник-министърът на туризма участва в туристически форум в курорта "Златни пясъци" край Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase