Дефибрилатори на обществени места има в САЩ, Япония и в страни от ЕС. Снимка: flickr
fallback

В рамките на година въвеждането на автоматичните дефибрилатори на обществени места, където се събират много хора, може да стане факт в България, коментира за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

От дружеството предлагат автоматичните дефибрилатори, или както е точното им име кардиовертер-дефибрилатори, да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, автогари, ж.п.гари и аерогари, метро и други.

Инициативата за въвеждане на автоматични дефибрилатори на обществени места от Дружеството на кардиолозите повдигат в навечерието на предстоящия Световен ден на сърцето - 29 септември.

Той се отбелязва от 2000 г. и през тази година ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве.

Според Петров тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ на пострадал до идването на специализиран екип.

По думите му такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.

В този процес първата стъпка обаче е промяната на законодателството, обясни Петров. Той посочи, че обсъждат с БЧК и Министерство на младежта и спорта да изготвят законодателна инициатива, за да може да се инициира здравната комисия към такава промяна.

"Трябва да се либерализира възможността в законите дефибрилаторите да могат да ползват не само лекари, каквото е изискването в момента", каза Петров.

По думите му в последните години технологията толкова много е напреднала, че само при поставяне на т. нар. "лъжици" върху гърдите на пациента, апаратът сам определя дали пациентът има смъртоносна тахикардия или камерно мъждене и сам прави разряд, обясни кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в света

Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо една трета от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

У нас средно между 60 и 70 на сто от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Рисковите фактори са преодолими с превенция и желание

Над 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, твърдят специалистите.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи в световен мащаб, в това число и не малко деца.

Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото състояние и също ще намали риска от сърдечни болести.

Липсата на физическа активност пък причинява 6% от световната смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

Значи догодина ако видите подобен уред и продавачът на някой битак се опита да ви убеждава,че е апарат за точкови заварки да знаете,че не е!

16

Анонимен

преди 10 години

Чудесна инициатива, но ние не сме готови за това, освен това се прескачат няколко съществени етапа, първо трябва не да се подновят, а да има дефибрилатори в линейките, защото детето което почина в Младост, беше в линейка в която няма дефибрилатор.Да се обнови оборудването в спешните центрове и не само там и тогава, да стъпим на тази основа и да вървим напред.Много иновативно, но дали е приложимо.....?Да не отидат за желЕзо тези дефибрилатори, или линейка по път да спре да го ползва...

15

Анонимен

преди 10 години

От догодина и вибратори на обществени места!

fallback