КАТ вече ще ни спира само за определени нарушения. Снимка: Булфото

МВР ще въведе система, чрез която хората ще могат да подават оплаквания от неправомерни действия от патрулите на КАТ, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БНР.

По думите му с новата технология сигнали ще могат да се подават както по телефона, така и в интернет.

"Патрулите на КАТ ще могат вече да спират автомобили само в определени случаи, когато има фрапиращо нарушение на правилата на движение по пътя. Ще бъде въведена и система, в която всеки един от полицаите, които са от "Охранителна полиция" и от патрулите на КАТ, ще бъде снабден с GPS", заяви Йовчев.

Още по темата
По думите му по този начин ще се знае къде точно се намира патрулът в момента и дали точно изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител.

В патрулните автомобили пък ще бъдат раздадени таблети на патрулните полицаи. В новата техника задължително ще бъде въвеждана детайлна информация за всички случаи, в които има спрян автомобил.

Според новите правила водачите ще бъдат спирани само при 4 случая - при видимо нарушение на правилата, когато се вози опасен товар, ако има съмнение, че водачът е употребил алкохол и когато има данни, че шофьорът е участник в катастрофа или престъпление.

"Всичко това се прави, за да се предотвратят случаите на корупция от поделенията на "Пътна полиция", каза вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той се закани, че за всички спрени автомобили в най-скоро време ще бъде съобщавано по радиостанцията, заедно с конкретните причини, поради които е спряна колата.

Работата на пътните полицаи ще се оценява с намаляването на жертвите и на пострадалите, а не с наложените глоби и наказаните водачи", категоричен бе МВР шефът.

Вътрешният министър посочи още, че за момента няма да има сериозни кадрови промени в поделенията на КАТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase