Снимка: Булфото

Народни представители от парламентарната комисията по вероизповеданията и парламентарна етика ще предложат в бюджета за следващата година да бъде предвидена субсидия и за Католическата църква в България, съобщи председателят на комисията Пламен Славов след среща с председателя на Епископската конференция на Католическата църква у нас Христо Пройков.

По думите на Славов Католическата църква за първи път е заявила в официално писмо до комисията и дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет да й бъдат отпуснати такива средства.

"Досега сме били на самоиздръжка и ако получим тази субсидия, ще бъде една добре подадена ръка към нас", каза след срещата Христо Пройков. "Такова предложение е нормално да бъде подкрепено, така както се подкрепят от бюджета на държавата останалите традиционни вероизповедания", коментира от своя страна Пламен Славов.

Той добави, че тъй като през последните няколко години размерът на бюджетната субсидия за вероизповеданията не е променян, ще бъде направено и предложение да се предвиди по-голяма сума за следващата година, с оглед включването и на Католическата църква.

Изучаването на предмета "Религия" също е било сред коментираните теми по време на заседанието на комисията. Желанието на Католическата църква в България е усилията в тази насока да продължат.

Според Пройков вероучението трябва да заеме достойно място в обучението на младите поколения, защото по думите му така ще се даде възможност българския народ да израства с християнските добродетели и ценности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase