Сотир Цацаров. Снимка: Булфото
fallback

"Знаем къде са две от лицата, виновни за атентата в Сарафово. За третото лице в момента се провеждат действия за разкриване на самоличността му", обяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС.

По думите му те се намират в държава, в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България. Засега обаче за екстрадиране или какъвто и да е друг начин за довеждането им в България прокуратурата не е предприела мерки, но според Цацаров ще бъдат използвани всички възможни методи тези двама души да бъдат доведени в страната ни до края на годината.

Обвинителен акт за атентата в Сарафово вероятно ще бъде внесен в първите три месеца на следващата година, обяви още обвинител №1. Той бе категоричен, че прокуратурата ще направи всичко възможно това да стане в посочения срок.

Oще по темата
Цацаров добави, че ако тези лица бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени на съд. Ако не бъдат предадени, съдебният процес ще трябва да протече в тяхно отсъствие.

"Трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва, както законът го изисква", заяви още главният прокурор.

"Имаме два варианта – да водим разследването, да установим, че имаме извършители, които не могат да бъдат изправени пред съд физически, както и неизвестни извършители, и в крайна сметка евентуално да спрем разследването до разкриването на всички.

Другият вариант е да търсим възможности по международна правна помощ да осигурим поне известните ни лица, за които имаме безспорни доказателства, че са виновни, макар и в качеството си на помагачи. Ако не можем да ги изправим физически, ще ги изправим задочно. Но ще дадем ясен сигнал, че в България такова разследване приключва с присъда", добави Цацаров.

"Президентът получава регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че това разследване касае малко или много националната сигурност. Друг е въпросът, че самото разследване е в ръцете на прокуратурата", допълни още обвинител №1.

По думите му съвсем естествено е разследването да се води, за да се стигне до съд за виновните.

"Нашето намерение действително е да стигнем до съд. Обвинителен акт би следвало да бъде внесен в недалечно бъдеще", посочи Цацаров.

Както Dnes.bg ви съобщи, в края на юли МВР обяви, че са идентифицирани двамата души, за които се предполага, че са свързани с атентата срещу автобус с израелски туристи на летището в Бургас, извършен преди година.

Това са Мелиад Фара (Meliad Farah, известен също като Hussein Hussein), роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El Hajj Hassan), роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин, съобщи МВР.

При пребиваването си в България те са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности със следните имена: Brian Jeramiah Jameson, Jacque Philippe Martin и Ralph William Rico, като са наемали и автомобили, ползвайки тези самоличности, смятат разследващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

anonimen

преди 10 години

*ati glupavite balgari deto pishat tuk.A prokurora,glavniat de,e palen tapanar.Taka li se govori za teroristi, mojesh da hvanesh ili dovedesh v BG po sporazumenie s druga darjava?Znaesh neshto?Znai si go i si varshi rabotata,a ako nesnaesh kak se "varshi rabotata",poiskai ot pravitelstvoto da te izpratiat na KURs pri izraelcite v Mosad.Kato se varnesh ot tam sam shte se otkajesh da si tova koeto si dnes-SMESHKO!

54

:)

преди 10 години

До ShopЦацко плюс Бюрека и Убавото Майче.

53

Анонимен

преди 10 години

Човече, тия отдавна не са между живите! Ал Кайди представящи се за Хисбуласи, финансирани и подсигурени от ЦРУ и ЧЕРЕП И КОСТИ! Задочни дела и ясни маркери- ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛАЦИ!

fallback