Снимка: архив, Булфото
fallback

В следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да се пенсионират, а сега едва 3 процента са на възраст до 29 години. За това алармира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в навечерието на новата учебна година.

Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места.

Въпреки това според министъра трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.

Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи. Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места.

Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище или специален транспорт, стана ясно от думите на Клисарова. В същото време се оказва, че броят на учениците сега е горе-долу същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат точно колко са били учениците през учебната 2013/2014 година.

На 16 септември училищния праг ще прекрачат 755 674 деца, от тях 63 596 са първолаци. Учебните помагала вече са раздадени. Над 20 милиона лева са похарчили от министерството за тях.

Подготвени са и всички необходими документи за правилно протичане на годината. На родителите им остава да купят бележник за 17 ст. и лична карта за 3 ст., успокои Клисарова. От 2 614 регистрирани училища в страната, в това число и частните, само 77 не са готови за първия учебен ден заради ремонти, но децата ще учат в временно в други.

На старта на новата учебна година 17 училища за закрити, а едно ново е открито - в Бобов дол.  

Защитените училища в страната са 127. Основният критерий да съществува едно такова училище е отдалеченост или наличие на поне 10 ученици, на които в противен случай ще им се налага да пътуват повече от 20 км.

През тази година ще има и паралелки, в които ще се обучават по 12 деца, въпреки че по закон трябва да са 18.
Става дума за училища в малки населени села, за първолаци, както и за професионални училища, уточни министърът.

Нейният нов заместник Иван Кръстев, който  ще отговаря за новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, настоя, че каквото и да се говори програма ще има със сигурност.

Все още нито едно ведомство, което е отговорно за преговорите за новия програмен период, не води официални преговори с ЕК, но неформално ние имаме ежедневно контакти, обясни той. Средствата за програмата ще дойда от европейския фонд за регионално развитие и от социалния фонд. Не е приключило и допитването до учителите по български език и литература, което започна през август за евентуални промени в програмата по учебния предмет.

Очаква се резултатите от него да се обобщят в края на септември, защото до сега 70 на сто от учителите са се включили в анкетата, която обаче не е задължителна, уточни Клисарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

gfgf

преди 10 години

До някойdano!

47

даскал Кольо

преди 10 години

И аз бях учител. През 1984 та завърших филология с отличен и за награда ме пратиха да преподавам в едно турско село. Издържах точно три години сложих кръст на професията.

46

Анонимен

преди 10 години

Az mislq,che sled 10g i polovinata ot tezi 127000 pedagozi shte sa mnogo,s ogled stopqvaneto na naciqta!A na togavashnoto mnozinstvo ot hora(bratqta romi) uchilishte ne im trqbva!:)

fallback