Снимка: архив, Булфото

Управляващите и новото ръководство на Агенцията за закрила на детето трябва да се съсредоточат върху проблемите на най-уязвимите деца, призова пред Dnes.bg бившият шеф на Агенцията Калин Каменов.

Той нарече безсмислица и популизъм намерението на агенцията да забрани на родителите да водят децата си на протести. По неговите думи подобни намерения показват тотално непознаване на актуалните проблеми на обществото.

"Най-уязвимите са децата, които живеят в риск. Това не са децата, които са със своите родители на протеста", отсече Каменов.

Според него истинските проблеми на децата са: проституцията, наркотиците, бедността, децата, лишени от всякакви здравни, образователни и социални потребности, децата в специализирани институции.

По негови думи през последните години са направени основните крачки в посока решаването на тези проблеми, но те трябва да продължат от настоящото ръководство на агенцията.

Той припомни случаят с децата, болни от СПИН, от дома "Асен Златаров". Според него проблемът е бил в гетото, в което са живеели.

"Години назад нищо не е било правено, не е имало информация колко гета има. Само за няколко месеца направихме проучване на всички гета в София, на абсолютно всички рискови семейства, деца", заяви Каменов.

След това агенцията е започнала работа на място, за да помогнат на децата да влязат в детска градина и в училище.

"Това е мярката, която може да доведе до истинската промяна – чрез работа на терен, къща по къща, семейство по семейство, дете по дете", категоричен бе той.

Каменов обясни, че в друго гето – това във Факултета, има здравни и социални служби, които работят с деца, като дори не говорят езика им.

"Здравните медиатори работят с най-рисковете деца, учат да ги говорят, да пишат, да пеят и да танцуват. 90% от тези деца влизат в училище и не отпадат", обясни още бившият шеф на Агенцията за закрила на детето.

По неговите думи не бива да се търси подкрепа само чрез пари за проблемните семейства, защото те не могат да помогнат на хора, които не знаят как да ги харчат и как да ги изразходват.

Каменов настоя още държавата да подкрепя обаче родителите, които осиновяват деца. Той каза, че не е чул досега обоснована мотивация на идеята на управляващите да се получават помощи от семейства, които осиновяват деца до 5 години, а не както сега – до 2.

"Един от сериозните проблеми на това управление е, че не мотивира своите идеи. Липсва истинската дискусия. Нека да се поканят родителите, да се чуе тяхното мнение", призова той.

"Смислените и стойностните политики, които ще доведат до нещо добро, трябва да се подкрепят", каза той.

Калин Каменов акцентира и върху грижата за децата с увреждания, защото годишно близо 2000 деца постъпват в институции.

Отдавна имало и изработени текстове в законите, които да забранят дете до 3-годишна възраст да се настанява в домове, а вместо това да отиват в приемно семейство.

"Когато се затвори входа към институциите, тогава ще има и реална промяна", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase