Снимка: Булфото
fallback

Панихида по повод 35 години от убийството на писателя Георги Марков отслужиха днес следобед в Княжевската църква "Св. пророк Илия", предаде Булфото.

На 7 септември 1978 година на моста Ватерло над Темза в Лондон Георги Марков е ранен в дясното бедро с отровна сачма, а няколко дни по-късно умира.

След неговата смърт на Запад излизат "Есета" и "Задочни репортажи за България", публикувани официално в България едва след 10 ноември 1989 година.

В "Репортажите", излъчвани по емисиите на радио "Свободна Европа" от 1975 до 1978 година, той разобличава истинската същност на тоталитарния режим. Чрез тях той си спечелва омразата и ненавистта на управляващия комунистически режим, който през 1972 година го е осъдил задочно за "измяна на родината".

В началото на 2001 г. Георги Марков бе награден посмъртно от президента Петър Стоянов с ордена "Стара планина" - първа степен, най-високото българско отличие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Muntcho Demokrata

преди 10 години

Първият ред, вляво - Александър Йорданов, бивш председател на НС...Позорно петно в българската история... Последен валс- о, спомняти ли си гуспожо? Не, не за германците с големите бели п.шки. За последните избори - СДС с 1,374 на сто от гласовете. Светльо от Хиподил - 1.7 %. Преди да се закрие, Демокрация излезе със заглавие Горе главите! Времето е наше. Уводната статия е подписана от главния редактор и някогашен шеф на парламента Александър Йорданов

14

Muntcho Demokrata

преди 10 години

Поклон пред майора от разузнаванетоГеорги Марков - българският разузнавач, саможертвено загинал във лагера на врага!

13

Анонимен

преди 10 години

КОЙ БЕШЕ ТОЗИ..АХА----ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО НО ТОШО И ЛЮДМИЛКА ЛИ Е---ХРАНТУТЕНИК!!!

fallback