Снимка: архив, Impact Press Group

Издръжката на един бежанец за месец е 1100 лева, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който беше изслушан от вътрешната комисия към парламента. Той уточни, че в тези 1100 лева влизат разходи за настаняване, изхранване, санитарни пакети и т.н. 

Към този момента бежанците са малко под 4000. Нарастването е доста динамично. За август месец са 1050. От началото на септември са около 550, заяви Маринов.

Той обясни, че в момента Националният оперативен щаб взима спешни комплексни мерки. Най-неотложният въпрос е намиране на допълнителни помещения за настаняване, обясни зам.-министърът.

С близо 400 сме надхвърлили лимита на местата, където са настанени сега, заяви той. В момента се прави опит до края на седмицата да бъдат осигурени още 600 места. 

Още по темата
По думите на Маринов всички министерства, държавни институции и областни управи са предоставили списъци със сгради, отпаднали от необходимост. Служители към Агенцията за бежанците ще направят оглед на тези сгради и ще прецени тяхното състояние.

Няма възможност да взимаме сгради, които са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани дълго време, заяви зам.-министърът. Той не каза къде са сградите, които се имат предвид, но уточни, че е намерено подходящо място и в София.

Трябват ни преводачи от арабски език, набеляза той следващия проблем.

Създадена е методика, при която да се отделят лицата от рисков контингент, които влизат на територията на страната ни. Това цели да отсее мирните граждани от потенциално криминалните елементи. Криминногенната обстановка в страната в момента не е влошена, уточни още зам.-министърът. Чужденците, които попадат в рискови групи, ще бъдат настанявани в закрит тип лагери.

Васил Маринов коментира още, че има желание по-бързо да бъдат обработвани заявленията за получаване на статут на бежанец с цел да се освобождават места за настаняване. В никакъв случай това не става за сметка качеството на проверката, обясни зам.-министърът.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е видно, че има проблем с бежанците.
Едва днес има филтрационен център, който функционира, заяви Цветанов. Той не е член на комисията, но дойде да чуе мерките във връзка с кризата в Сирия.

С 80% е нараснала миграционната вълна, обясни още той.

Това беше един от проблемите, който беше поставен на изслушването на премиера Орешарски. За голямо съжаление през всички тези месеца не са предприети мерки, които можеха да избегнат тези затруднения, каза Цветанов.

Бившият вътрешен министър се обяви категорично против изявленията, че може да бъде затворена границата ни с Турция при нарастване на бежанската вълна. 

По думите на Цветанов има няколко причини, заради които това няма как да се случи. Това ще струва огромен разход на бюджета на министерството, трябва да бъдат осигурени 10 млн. лева, за да могат да бъдат подсигурени тези 274 км граница, заяви той. 

По негови думи страната ни е подписала всички международни спогодби за бежанците. Цветанов обясни още, че е дал препоръка да се започне работа с държави от Европейския съюз, които могат солидарно да приемат част от тази бежанска вълна. Това е практика, която се е прилагала винаги, когато има подобно засилено присъствие на подобна бежанска вълна на територията на Европа, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По негови думи изграждането на палаткови лагери за бежанци е временна мярка и тя не може да реши проблема за постоянно.

Той беше категоричен, че партията му няма да политиканства и ще подкрепи всяка разумна мярка за справяне със ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase