Снимка: архив, БТА

Протестиращи срещу кабинета на Пламен Орешарски се събраха за 86-и пореден ден на площад „Независимост“ в София с искане за неговата оставка.

Те блокираха движението пред Министерския съвет. Недоволните граждани свиреха със свирки и развяваха български знамена. Някои от участниците в протеста бяха дошли с барабани.

По данни на МВР протестиращите на площада пред сградата на Министерския съвет са били около 200 души към 20.00 часа.

Със скандирания „оставка”, освирквания и звуци от свирки и барабани малко по-късно протестното шествие се отправи към сградата на Народното събрание. Недоволните граждани, развявайки български знамена и знамена на ЕС, потеглиха по бул. „Цар Освободител”, като преминавайки, затвориха движението. Някои от участниците в шествието бяха със своите домашни любимци, а други караха велосипеди. В района на протеста имаше полицейско присъствие. Обстановката беше спокойна.

Пред сградата на Народното събрание недоволните граждани изпяха химна на България и почетоха с едноминутно мълчание паметта на писателя Георги Марков. Някои от протестиращите бяха дошли с чадъри.  Дисидентът Георги Марков умира отровен, след като с помощта на чадър е прострелян на 7 септември 1978 г. в Лондон със сачма, пълна с рицин.

Броят на протестиращите пред Народното събрание намаля след 21 часа, повечето от тях постепенно се разотидоха.

Информацията е актуализирана в 21.24 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase