Снимка: архив, Булфото

42-годишна жена от Сливен, изпаднала в мозъчна смърт, стана донор на органи, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ "Д-р Иван  Селимински" в града.

Тази нощ в 00.15 часа в областната болница започнала експлантацията на черен дроб и бъбреци. Два екипа от София са пристигнали със самолет до летище "Безмер", откъдето са били транспортирани до сливенската болница. Единият екип е от Военномедицинска академия и е експлантирал черния дроб, а другият - от болница "Лозенец",- където се трансплантират бъбреците.

"Близките на родителите дадоха съгласие за експлантацията в този труден за тях момент и аз съм им много благодарен", каза д-р Николай Иванов - регионален координатор на екипа по донорство в Сливен. Той е координирал всички действия - осигурил  е операционни екипи, поддържал е връзка с Агенцията по
 трансплантации и е разговарял с близките на пациентите.

Ръководството на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен изказа искрени съболезнования на близките на починалата и изрази дълбока благодарност и признателност за тежкото им решение, което спасява живота на други хора. Ръководството благодари и на лекарските екипи за изключителния професионализъм.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase