Снимка: Булфото, архив

"Две министерства нарушават закона за часовете на учениците", оповестява "Сега". Натовареността на децата в момента се управлява от пълен нормативен хаос.

Наредбата, с която здравното министерство се опитва да регулира натовареността на децата в час, се оказва напълно излишна, ако образователното министерство спазва собственото си законодателство, според Закона за степента на образование и общообразователния минимум.

В него изрично е записано, че учениците от първи и втори клас например не трябва да имат повече от 22 часа за учебната седмица. В същото време новата наредба за разпределяне на учебните часове предвижда от първи до четвърти клас до 25 часа седмично. Друга наредба на образователното министерство пък определя още повече часове, за да се покрие задължителният образователен минимум.

В прогимназията минимумът по закон е 32 учебни часа на седмица, докато в здравния проект се допускат до 36 часа. От МОН заявяват, че когато става въпрос за колизия между нормативни актове, по-голяма тежест има по-висшият акт - в случая законът. Не е ясно защо тогава досега той се е нарушавал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase