Снимка: Булфото
fallback

Въпреки усилията в последните седмици, няма как да се усвоят 19,5 млн. лв., спечелени по европрограмата "Спри и се прегледай", съобщава "Труд".

Парите са предназначени, за да може до края на годината да се прегледат 400 000 българи от уязвими групи за рак на млечните жлези, на маточната шийка, на тънкото и дебелото черво. Равносметката към средата на август обаче е трагична, отчита изданието.

От 30 000 поканени на преглед за рак на гърдата са се явилите едва 1174 души, или под 4%. Още по-малко са явилите се на преглед за профилактика за карцином на маточната шийка. От 200 000 поканени са се отзовали едва 3909 души - под 2%. А при прегледите за тумор на дебелото и правото черво от 70 000 извикани, са се отзовалите едва 1004 души, сочи справка на здравното министерство.

Най-много пациенти, възползвали се от програмата, са от Пловдивско и Старозагорско. А най-малко са те в Кюстендил, Плевен и Кърджали.

Програмата "Спри и се прегледай" стартира на 21 май 2009 г., като краят първо бе фиксиран за 21 октомври 2010 г. После бе удължаван няколко пъти - последно до края на настоящата 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

sokrat62

преди 10 години

кой ги губи тези пари, в никакъв случай болните, което се опитва да внуши статията щото имам двама болни от рак роднини, които в момента не могат да си купят предписаните след химиотерапията животоспасяващи лекарства, да си купят а не да им ги подари държавата. Няма ги изобщо в аптечната мрежа на България, търсим възможност от Гърция дето е в криза!!!ОСТАВКА незабавно на кабинета и парламента и избори до дупка вашта м---а недоносена комунистичаска плуто-олигархо-депесарска!!!!

В продължение на коментара ми под номер 33.... В това филмче има доста интересни доказателства и неща , казани за едно от най тежките заболявания в нашето време , които явно има защо да се "премълчават" от Световните фармацевтични конгломерати, правещи милиарди "оборот" на гърба на мъката на болни хора! :((( Иначе на всички нас , живеещи в Абсурдистан , желая най вече - ЗДРАВЕ,ЗДРАВЕ и пак ЗДРАВЕ! М_ _ната му на парите! Като ни знам здравната система и какви са ни повечето "лекари"- САМО ЗДРАВЕ!

........ Има едно филмче - в ютубето - продължителност : около час и 15 мин. - наименование - "ДОКЛАД ЗА РАКА"........ Силно ви препоръчвам да го изгледате внимателно,ако имате време и желание за това,разбира се!!! Какво предизвиква химиотерапията... какво предизвикват голяма част от онкологичните лекарства... и най вече - КАКВО ПРЕДИЗВИКВАТ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ "ЧИСТИТЕ ХРАНИ",КОИТО КУПУВАМЕ БЪКАНИ С ГМО И "Е-СТАБИЛИЗАТОРИ"?!?! ОТ ГОЛЕМИТЕ СУПЕРМАРКЕТИ!!! Филмчето е добре направено определено!....

fallback