Младите алпинисти. Снимка: БТА

Десетгодишната Ивана Пенчева изкачи кавказкия първенец Елбрус и стана най-младата българка, покорила височина от 5 642 м в западния масив на върха, съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.
 
Изкачването на четвъртокласничката от 72-ро ОУ "Христо Ботев" в Суходол е регистрирано в Спасителната служба към Министерството на извънредните ситуации в Русия, намираща се под върха. Ивана е достигнала най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, който е 14-годишен, и 56-годишния си баща Бойко Пенчев.

Преди две години малкият Борис развя националния трибагреник на Монблан като най-младия българин, качил се едва 12-годишен на алпийския първенец. Миналата година той отново превзел най-високия европейски връх, този път по по-трудния италиански маршрут, разказва историята им БТА.

Семейната тройка се сформирала като туристически екип преди шест години, когато започнали да правят първите походи в Рила и Пирин. По-късно тримата преминали алпийски курс и осъществили десетки изкачвания на родните ни първенци.

Ивана получила туристическо кръщение на 7 години и половина, когато заедно с баща си и брат си изминали за 26 дни над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине.

10-годишно българче изкачи кавказкия първенец Елбрус

Изкачването на Елбрус беше трудно, признава Борис въпреки солидния алпийски стаж зад гърба си. Маршрутът бил стръмен, а времето - студено. Независимо от предварителната тридневна аклиматизация, при достигането на 5 400 м височина на децата започнало да им става лошо. На Борис му се измествали образите, а Ивана я заболяла глава. Тримата намалили темпото, за да избегнат височинната болест и успели благополучно да достигнат върха.

Семейството се подготвя всяка зима за летните си преходи. Тримата спят на палатка в снега под връх Мусала и независимо от минусовите температури изкачват рилския първенец и през зимата. Като по-лесен вариант измайсторяват иглу в двора на къщата им в с. Мало Бучино.

Семейството планира през следващата година да катери Памир или да направи велопоход до Алпите, като междувременно покори някой от върховете на европейската планина. Бойко Пенчев, който вече е ходил в Андите, мечтае да развее националния трибагреник на Аконкагуа (6 960 м) заедно с двете си деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase