Труднодостъпната обществена среда е пречка за хората с увреждания. Снимка: Булфото
fallback

95 на сто от хората с увреждания у нас са безработни, обяви председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски.

По думите му хората с увреждания у нас са около 1 млн. души.

"В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране", подчерта той пред "Фокус".

Той посочи, че по-голямата част от работодателите в България избягват да наема хора с увреждания и така те се превръщат в една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

"Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Минчо Коларски и отбеляза, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

Според него правителството трябва да започне политика, базирана на Конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата ще започнат да се решават комплексно и ще има шанс за промяна при хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Неразбиращи

преди 10 години

ТЕЛК са абсурдни и рушвети са нужни, дядо ми трябваше да ходи на ТЕЛК да го проверят дали се е оправил при положение че му скъсиха крака със 17 см след като го блъсна пияница(няма да споменавам пък оня какво получи), а след това се наложи да отрежат крака до подколяното и тогава получи постоянен ТЕЛК, пък на баща ми след 2-ен инсулт, който впрочем диагностицираха чак след 3 дни, в ТЕЛК му казаха че няма да му дадат проценти защото взема "голяма" пенсия тъй като е работел в МВР

30

asd

преди 10 години

До автора - ако искате да се отличите от другите медии които paste-ват като бесни от Агенция "Фокус", направете корекции:става въпрос за Агенция (не асоциация) за хората с увреждания, с изпълнителен директор (не председател) Минчо Коралски (не Коларски). Имате даже таг под новината с правилно изписаното име. Кои знае журналистите и редакторите какви заплати получавате за copy-paste...

29

хахахахаплюете.

преди 10 години

и сметнете колко пари са спестили тия хора за рушвет....и си помислете ТЯХ ри трялва да разследват или тия дето източват пари по ДДС,прителските кръгове,СИВАТА ИКОНОМИКА с милиарди укрити данъци,или докторите дето ти вземат парите и не те лекуват,и източват касата посредством клиничните пътеки.И си помислете КОЛКО фирми осигуряват хората си на 1000 лева ,за да плюете хората.Облаги-винетки за МПС и намаления за градски транспорт имат тия с над 50%,само те вземат и някакви смешни пари.Е нема що.

fallback