Гинка Чавдарова. Снимка: Булфото, архив
fallback

Процент от подоходния данък на гражданите трябва да остава в общинските бюджети. Това поискат във Варна изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Гинка Чавдарова, цитирана от БТА.

Според нея кметствата трябва да получават около 3 на сто от плоския налог. Тя смята, че такава промяна в законодателството ще бъде стъпка към реалната финансова децентрализация и ще осигури на общините
по-добри доходи.

НСОРБ настоява и за приемането на нов закон за местните данъци и такси, посочи Чавдарова. По думите й е наложително да бъде променено определянето на данъчната основа на имотите. Според нея е най-добре изчисляването да става на база стойността на имота, без значение в кое населено място се намира.

Чавдарова съобщи, че на 30 септември в цялата страна ще се проведе традиционният Ден на диалога, когато хора от кметствата ще разговарят с депутати и представители на държавната власт за необходимите промени в законодателството. Тя уточни, че общините ще настояват за промени в закона за публичните финанси, който влиза в сила през 2014 година. По думите й този нормативен акт засилва централизацията в страната и зависимостта на местната власт от държавния бюджет.

Общините искат и корекция на закона за управление на отпадъците. Според Чавдарова проблем е предвиденото повишаване на елемента от таксата за битови отпадъци за депонирането на боклуците. От 3 лева тази част от таксата стана 15, а от 2014 година ще скочи на 35 лева на тон отпадъци, каза Чавдарова. По думите й предложението на общините е сумата да се замрази на 15 лева, а през новия програмен период да се заложат серия от мерки за изграждане на сепариращи инсталации и депа в страната, което да предотврати санкциите за кметствата.

Чавдарова коментира още, че събираемостта на местните данъци и такси в страната върви с много добри темпове. Общините обаче изпитват сериозни финансови затруднения, тъй като не получават нормално трансферите си от републиканския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

ultramind

преди 10 години

Пу един процент за мееен. Хаа заплюх си го ... сори!

7

ZEITARBEIT фирми

преди 10 години

Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums-Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен

6

Анонимен

преди 10 години

До gostЗащото не си дух, а *** и ***

fallback