Снимка: Булфото, архив

По-малко от половината българи ходят на профилактични прегледи, съобщи бТВ.

Прегледът при личния лекар е веднъж годишно и е задължителен. По Здравна каса имаме право на един безплатен профилактичен преглед при стоматолог веднъж годишно с минимално доплащане. Около 20% от децата се възползват. Възрастните ходят на зъболекар предимно при нужда.

Веднъж годишно се преглеждаме при личния лекар за проверка на теглото, психично състояние, зрение, кръвно налягане, електрокардиограма, урина и кръвна захар при необходимост. Явяването на профилактични прегледи не е по желание на пациента, а е задължително и законът дори предвижда санкции. Глобите за пациентите са от 50 до 200 лева.
От началото на годината на профилактичен преглед са били повечето деца и една трета от здравноосигурените възрастни. Общопрактикуващите лекари обаче виждат друг проблем.

“Парите, които се дават от Здравната каса, са включени в лимита. И ако аз проведа на всички свои възрастни пациенти профилактичните прегледи, няма да останат пари за изследване на болните и профилактика на децата”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Румен Симов.

Пациентските организации предлагат личните лекари също да бъдат глобявани, ако имат пропуснати профилактики в практиката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase