Едвин Сугарев. Снимка: Булфото

"Три гладни стачки са достатъчни за един живот", казва в интервю за "24 часа" Едвин Сугарев, общественик и знаков политик от прехода, бивш заместник-председател на СДС.

Както и Dnes.bg писа, поетът обяви гладна стачка в знак на протест срещу кабината "Орешарски". Сугарев започна да гладува на 26 юни и изкара без храна 22 дни. "Ситуацията у нас последните 3 месеца е изключително кризисна. Сега е и шансът да се скъса със силите, които ни дърпаха назад, които извратиха прехода. Като се видя, че се ражда гражданско общество, нов тип солидарност, реших, че е нужен жест, че определени граници на търпимостта са преминати и че връщане назад няма", заявява Сугарев.

Според него най-доброто е СДС и ДСБ да се саморазпуснат и да създадат нещо качествено ново. С нови хора и език, с диалог с гражданите. Би трябвало по някакъв начин да се стигне до съгласие, колкото и крехко да е то, с ГЕРБ. Реформаторите да се вслушат в гласа на разума и ще разберат, че принципът сега е отстраняване на тройната коалиция от властта.

Сугарев бе захранен венозно на 17 юли. Лекари вливаха водни и солени разтвори, които да го стабилизират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase