Снимка: Булфото, архив
fallback

Бившият директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова завежда дело заради уволнението си.

Вчера стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков я е уволнил. Той има намерение да закрие центъра, като обоснова решението си с факта, че центърът не изследва обществените нагласи, а се занимава с това да мери рейтингите на партиите. Още девет служители на държавната социологическа агенция се очаква да бъдат освободени до началото на есенната сесия на законодателния орган. Четирима от тях обаче ще бъдат преназначени в новосъздадената Агенция за оценка на законите.

Миков обеща да бъде формиран звено за мониторинг върху ефекта на приемането законодателство, който да изпълнява по-задълбочени аналитични функции от НЦИОМ.

Малко след като стана ясно, че шефът на НС смята за закрие държавната социология, се разбра, че центърът ще бъде даден на прокурор заради одитен доклад, в койтоса засечени странни възнаграждения на служителите.

„Бяхме безкрайно лоялни към институцията и аз лично ще остана такава винаги“, коментира днес Лидия Йорданова.

Oще по темата
„Завеждам дело срещу уволнението си и се надявам на добра развръзка, защото познавам себе си и нещата, които съм направила. Ще съдействам с голямо желание на всеки, който иска да изясни случая. Няма по-заинтересован в случая от мен“, добави тя.

Йорданова припомни, че НЦИОМ е създаден преди 23 години с решение на Деветото Народно събрание с предмет на дейност „провеждане на системни изследвания сред населението по най-актуалните проблеми и събития от вътрешен и международен характер".

Според нея частните социологически фирми, нито останалите вътрешни парламентарни звена, не работят по специфичните задачи на НЦИОМ.

„За времето, в което съм ръководила НЦИОМ, центърът е провел общо 515 планови изследвания. За 14 години, имаме общо 127 изследвания на политическите нагласи или средно по около 9 на година“, преброи тя.

Йорданова добави, че НЦИОМ е измервал влиятелността на парламентарните групи, оценките за техните законодателни инициативи, комуникационните им умения и близостта им до хората.

Освен това НЦИОМ приема заявки от народни представители за блокове въпроси във всяко месечно планово изследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

националсоциауисти

преди 10 години

Социауиста Миков иска да останат само Червен Кольо и Кънчо Лъгойчев, защото само техните "обективни" социологическии данни му допадат!

32

stoneg

преди 10 години

Колкото има ефект от миков толкова и от тази така че и със тя и без тях все тая.

31

komunista77

преди 10 години

Брaво нa Миков че уволни тaзи корумпирaнa шефкa нa НЦИОМ но трябвa дa я дaде и нa съд зa пaрите който е присвоилa и тaкa трябвa дa бъде със всички корумпирaни чиновници .Брaво нa Миков сaмо тaкa .Убийте тaзи мaфия която е във влaстa и в държaвaтa.

fallback