Правосъдният министър Зинаида Златанова. Снимка: БТА

Политическото противопоставяне и превръщането на еврофондовете в тема за политическа битка вътре в страната са изключително непродуктивни, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова след заседанието на Министерския съвет. На него кабинетът е приел проекта на Споразумението за партньорство с ЕС за следващия програмен период.

Основните подобрения спрямо варианта от април, който получи критики от Брюксел, са във връзка с развитието на селските райони, земеделието, рибарството и аквакултурите, околната среда, енергийната ефективност и др. Ключов приоритет, на който се акцентира в новата версия, е електронното управление. Сериозен акцент е поставен и на образованието като ключов фактор за растеж.

Златанова заяви, че политическата воля на правителството е да има оперативна програма за наука и образование. Започнахме на абсолютно голо поле, добави тя, но увери, че се работи усилено, за да се обосновем добре пред Брюксел, че имаме капацитет да управляваме тази програма.

Образователният министър Анелия Клисарова съобщи, че за оперативната програма ще отговаря нов заместник-министър. Той ще бъде назначен в близките дни, вероятно още в петък. Мисля, че е опитен човек, който ще се справи, много ще помогне и ще повиши капацитета на министерството за работа в оперативната програма, каза само тя.

Вицепремиерът Златанова увери, че разбира желанието на всички ведомства да получат най-голям дял от европейското финансиране, но напомни, че бюджетът на ЕС за следващите седем години беше намален като цяло.

По думите й средствата, с които ще разполагаме, трябва да бъдат разпределени ефективно между отделните програми при спазване на националните приоритети и европейските изисквания.

Тази седмица проектът на споразумението ще бъде изпратен на ЕК за провеждане на технически консултации. Продължава подготовката на окончателния вариант на споразумението.

Златанова отново изрази надежда европейските фондове да се превърнат от поле за политическо противопоставяне в „инструмент за обединение“.

Амбицирани сме да направим всичко необходимо, за да достигнат тези средства там, където са необходими, заяви тя.

Разпределението на средствата по оперативни програми не е окончателно и също подлежи на преговори. Общо средствата за разпределяне са близо 6 млрд. евро от структурните и кохезионите фондове. В тях не се включват средствата за техническа помощ и задължителният резерв от 7%.

По думите на вицепремиера почти по всички оперативни програми има намаление на средствата. Златанова призова и малкият ресурс, с който разполагаме, да бъде изразходван ефективно и да стигне там, където е най-нужен.

Земеделският министър Димитър Греков отчете неинформираност на голяма част от бенефициентите за възможностите по Програмата за развитие на селските райони. Хората буквално чукат на отворена врата, заяви Греков, който обеща „нашите специалисти да достигнат до последния производител в дадено населено място“.

Днес правителството даде съгласие договарящите органи по оперативните програми „Регионално развитие”, „Техническа помощ”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Конкурентоспособност” да сключват договори с бенефициенти в размер до 10 на сто над определения бюджет по съответната програма.
Финансирането на новите проекти ще се осигурява от неусвоения бюджет по програмите и от намаленията на договорените средства в процеса на изпълнение на поетите ангажименти от крайните бенефициенти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase