Снимка, БТА, архив

Вече е започнало изплащането на помощи за първокласници. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

От 1 юли до края на септември родителите имат възможност да подават молби-декларации за получаване на помощите, които са в размер на 250 лева.

Право на тези средства имат семействата на деца, записани в първи клас с доход до 350 лв. на член от семейство.

Адемов уточни, че помощите за първокласниците, както и за децата с увреждания, се получават един месец след подаване на необходимите документи.

В Разград пък социалният министър посочи, че безработицата в Разградския регион е 17,9%, което е с близо 7% по-високо от безработицата в национален мащаб.

През последните години, в които е действала Оперативната програма за развитие на човешките ресурси, при бюджет на програмата по отношение на мерките за заетост около 1 млрд. лв. в национален мащаб – в Разградско са усвоени по-малко от 4 млн. лв. Проблемите за усвояването на тези средства са като навсякъде в страната, добави министърът.

Според него големият проблем е, че има несъответствие между квалификацията и образованието на безработните, така квалификацията на безработните не отговаря на потребностите на пазара на труда и на работодателите. Адемов е категоричен, че се предлагат конкретни мерки за преодоляването на този проблем.

„Мярката не може да бъде една единствена само в посока на това да потушаваме някакви пожари с инструментариума на Националния план за действие по заетост, т.е. с пари от бюджета, и с инструментариума ОП "Развитие на човешките ресурси". Оперативната програма е допълваща програма. Националните политики са тези, които са наша отговорност“, каза той.

Има реална опасност България да загуби европейски пари по нея, предупреди Адемов.

Това ще стане, ако до края на годината не бъдат усвоени половин милиард лева, уточни той и увери, че се прави всичко, за да не бъдат големи загубите.
 
„В рамките на тази календарна година трябва да усвоим 563 млн. – толкова, колкото сме усвоили през всичките години до тази. Затова тази година е изключително напрегната. Ако това не се случи, рискуваме да загубим пари по правото за автоматично освобождаване на финансов ресурс. За да не се случи това, сме предприели мерки в посока на това да подобрим работата по усвояването така, че да минимизираме риска от загуба на финансови средства.

Ясно е, че в оптимистичния вариант се очертава една загуба от между 20 и 25 млн., но до края на годината има достатъчно време, мобилизирали сме всички средства и ресурси, за да можем да компенсираме изоставането“, каза социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase