Снимка: Булфото, архив

Поп фолкът продължава и днес да е най-слушаната музика от младежта у нас, макар че младите българи, които посочват, че я слушат, намаляват с времето. За последните осем години делът им спада с 13% - от 54% на 41%. Това сочат резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

35% през 2005 г. посочват, че слушат на второ място българска поп музика, а днес на второ място 25% от младите декларират, че слушат рок музика. Рок аудиторията за последните осем години набъбва с 5% и сега възлиза на една четвърт от младите хора между 15 и 35 години.

Свива се делът на младите, които слушат българска народна музика – от 19% през 2005 година на 6% през 2013 г.
Като цяло прави впечатление обаче тенденцията към разнообразяване на младежките музикални вкусове през последните години, отчитат социолозите. Сред младите на възраст между 15 и 18 години най-популярен музикален жанр е попфолкът (слушат го общо 47.5% от тях). В тази възрастова група се слуша още рап - 18.4% и рок – 17.7%.

Поп фолкът е предпочитаната музика и от младите хора на възраст 19-25 години – слушат я 45% от младежите в тази възрастова група.

На второ място в предпочитанията на тези младежи се нарежда рок музиката (посочена от 25.3%). Поп музиката е на трето място в предпочитанията на тази възрастова група, посочвана от 16.4%

40% от младите на възраст между 25 и 30 години посочват, че тяхната музика е поп-фолка. На второ място и тези младежи поставят рок-музиката (21% от тях я слушат редовно). На трето място с 18% е поп-музиката.

При „най-възрастните млади хора“ на възраст над 30 години поп фолкът отново е фаворит, посочван като предпочитана музика от 33%. Подредбата на музикалните предпочитания в тази възрастова група не се различава съществено от горните две групи. Рок се слуша от 29.3%, а поп - от 18%.

През 2013 година повече млади хора в сравнение с 2010 година сърфират в Интернет (55%:66%), чатят (43%:50%), излизат с приятели (38%:45%), ходят на заведения (15%:21%), сочи още проучването.

45% от младежите излизат с приятели навън всеки ден, а други 32% правят това два три пъти седмично. 

Едва 6% от участвалите в изследването млади българи твърдят, че почти не излизат навън с приятели.  Това са предимно младежи-представители на етническите малцинства, както и безработни млади хора.

Увеличава се делът на младите хора, които през свободното си време търсят развлечения извън дома си.

С 8% за последните три години нараства делът на младите, които в свободното време излизат с приятели навън.
Лек ръст отбелязва и ходенето на гости, ходенето на кино, на театър, на изложби и музеи.

Расте делът на младите хора, които декларират интерес към модата и следят активно модните тенденции. Днес заявилите подобни интереси са 12%, като сред тях преобладават най-младите на възраст до 25 години, предимно момичета, жители на големите градове, както и неженени млади хора.

Според проучването изразително нараства нетърпимостта към религиозните фанатици сред младите хора.

29% от младите хора през 2010 година са твърдели, че имат напълно отрицателно отношение към религиозните фанатици и не общуват с подобни хора. Сега 62% от интервюираните млади българи твърдят, че имат отрицателно отношение към религиозните фанатици и не общуват с тях.

15% от всички интервюирани през 2010 година са твърдели, че мнението им за ромите е отрицателно и не общуват изобщо с тях. Българските младежи, които имат подобна позиция през юни 2013 г., възлизат вече на 23% от всички участвали в изследването млади хора.

Едва 27% от младите, които живеят в столицата приемат напълно ромите и общуват с тях, докато този дял сред младите, които живеят в селата е много висок-63% от тях декларират пълна толерантност по отношение на ромите, пише "Фокус". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase