Снимка: Булфото, архив
fallback

Почти еднакъв е процентът на българите, които биха емигрирали, и тези, които при никакви обстоятелства не биха го направили.

45% от участвалите в изследване на НЦИОМ младежи заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях).

Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България.

По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, нискообразованите и безработните.

12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги.
По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват като основна причина за това ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.

За 35% причината е високата безработица в страната. По-често това основание посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и нискообразованите.

Липсата на перспектива за младите хора в България – 13% е сред другите причини. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

Зад граница биха заминали, за да се учат в престижен университет 12% от анкетираните По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.

Заради липсата на законност и правов ред у нас биха емигрирали 5%.

Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Алекс

преди 10 години

Честно казано си е въпрос на личен избор заминаване или оставане. Повечето ми състуденти са в БГ и не са съвсем зле, така че явно може и да се живее. На мен обаче ми беше писнало от тарикатлъка, шуробаджанащината и неработещата система (в която и да е сфера) и си вдигнах чуковете. В момета ми е спокойно развивам се професионално и се радвам че живея в подредено общество. Най-важното е човек да преследва идеала си докато не го намери. За и против патриотичните приказки са си чисти глупости.

126

AZ

преди 10 години

V Bg sa dobre vrazkarite...6te ima6 rabota i bez mnogo mnogo i dobro zapla6tane. Ako si 4ovek na nqkoi.....E...tiq za6to da iskat da sa izvan stranata? No ostalanite? Za6to da ostavat v Bg? Da rabotqt za parvite li?

125

-

преди 10 години

първо на НЦИОМ не може да се вярва и второ-не искат тези,които не са излизали от БГ и са на принципа-От наше село по убаво нема!Ако гадовете останат на власт няма да остане нормален човек в тази държава!

fallback