Министърът на образованието Анелия Клисарова. Снимка: БТА, архив
fallback

До Коледа проблемът с увеличението с 8 на сто на заплатите на учителите от по-малките училища ще бъде решен. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова по Нова телевизия.

По думите й тя има уверението на премиера, че ще се намерят нужните 9,4 милиона лева за това.

„Така ще се премахне една несправедливост“, коментира тя.

Oще по темата
През новата учебна година делегираните бюджети ще останат, но ще бъдат оптимизирани и освен че парите ще следват ученика, ще се гледат и резултатите.

Оптимизацията ще стане на база външното оценяване след 4 клас и 7 клас, което според Клисарова ще даде обективни критерии за оценяването на работата на учебните заведения. По думите й бюджетите няма да зависят от броя на децата, а от по-добрите резултати на учениците.
 
Според министъра училищата не бива да се делят на качествени и некачествени, престижни и непрестижни.
 
„За да имаме ефективно образование, ни трябват ефективни учители”, заяви Клисарова.
 
Тя отново обяви, че през тази година няма да има промени в учебните програми, като подчерта, че българските класици категорично трябва да останат, тъй като те са „нашата национална гордост".

Промените ще влязат с новия закон за средното образование. По думите на Клисaрова важен остава дебатът за лекарите в училище, като тяхната ролята е предимно за профилактика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

някой си

преди 10 години

Да са ни честити новите неграмотни отличници!!!! Ще започнат да се сипят едни шестици, ще настане една всеобща радост.......учениците доволни, родителите на учениците доволни, учителите още по-доволни........И след десетина години същите тези неграмотници ще заемат високи ръководни постове и ще управляват държавицата ни! Тежко ни! Благодаря ви министър Клисарова. Начертахте ни едно прекрасно бъдеще.

26

la4o12

преди 10 години

Абе всеки ден все по-големи тъпотии! Аз ще изкарам и тея дето не могат си напишат името отличници. 20 години абсурди ама това е най-големия! Външно! Дтрън-дрън! Абе де ги намират тея (чак не мога да намеря думата) за министри! Нееееееееее ще сменям професията! Не се трае вече! ИЗУМЯХ!

25

Анонимен

преди 10 години

Двойката остава в миналото. Ще пиша само шестици да да източим повечко пари. Разбира се ще вляза в положение на колегите като квестор и ще подсказвам и давам на учениците да преписват. Трябва колегите да си формираме поне по хилядарка от парите дето Клисарова ще дава.

fallback