Снимка: архив, Булфото

Второ денонощие горски пожар бушува пред планината Веслец между Мездра и Роман. Обхванати се близо 100 декара полувековна борова гора, предаде БНТ. Заради трудния терен не може да се ползва противопожарна техника и борбата със стихията се извършва на ръка от пожарникари, лесничеи и доброволци.

Пожарът е обхванал боровите гори по източния склон на връх Косматица. Огънят е предизвикан от човешка небрежност, коментираха лесничеи. Най-вероятната причина за запалването е изхвърлен незагасен фас от преминаваща по шосето кола.

"Снощи до тъмница го гасихме и днеска пак се е възобновил. Гората е суха, паднали са дървета и са се преплели, непроходимо е, не може с техника, само по края, вътре с лопати и така е. Само жива сила, сега ще дойдат колегите и влизаме", заяви Пламен Петков от Държавното горско стопанство-Мездра.

Сухите треви и нападалите в гората дървета са дали възможност за бързото разрастване на огнения фронт, затова е помогнал и бушуващият вятър.

"Вчера имаше много вятър и от зимата още вътре има строшени много борове и направо е като факел. Пожарът предимно е низов, на места има и върхов", допълни Пламен Петков.

Щетите от стихията тепърва ще се изчисляват. От лесничейството в Мездра казаха, че запалените гори са частни и от собствениците ще зависи кога и как ще бъдат отстранени пораженията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase