Снимка: архив Reuters

Българи са участници в международна експедиция за изследване на пещерата Крубер-Вороня (-2196м) в Кавказ, която от 2001 година е най-дълбоката пропаст на Земята. Това съобщиха от пещерен клуб "Приста Русе", чиито член Теодор Кисимов е ръководител на нашия екип, съобщи БТА.

Освен българите в експедицията ще участват близо 50 души от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва. Нашите участници са: Теодор Кисимов (ПК "Приста Русе") - ръководител на екипа, Константин Стоилов от ПК "Академик" София и Пламен Спилков от ПК "Аида Хасково".

Основните цели на експедицията са: курс по спасителни техники за абхазките спасители; работа в по-високо разположените пещери "Мартел" и "Берчилская" с оглед тяхното присъединяване към Керубер-Вороня и така да се увеличи дълбочината на общата система; събиране на пещерна фауна; екологична работа и търсене на нови пещери в долината Ортобалаган.

През 2005 г. пещерняци Теодор Кисимов от Русе и КонстантинСтоилов от София достигнаха тогавашното дъно Крубер-Вороня (-2080 м), припомнят в русенския клуб.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase