Снимка: архив, Булфото

Ще бъде груба грешка, ако не се актуализира бюджетът, смята проф. Иван Ангелов от Икономическия институт на БАН. Според него обаче бюджетът се нуждае от много по-радикални промени от застъпените в актуализирания му вариант. По думите му той се нуждае от по-силна социална ориентация заради изключителната бедност у нас, засягаща няколко милиона души.

Още по темата

Проф. Ангелов смята, че е необходима промяна в политиката на държавата по бюджетния дефицит - в текущия и в тригодишната бюджетна рамка. Трябва да бъде променена и политиката по държавния дълг, тъй като сега държавният или публичният ни дълг е между 17-18 процента, а ЕС толерира 60 процента, каза проф. Ангелов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че 25 от 28-те страни в ЕС имат държавен дълг над 30 процента, а България, Люксембург и Естония са с по-нисък. Затова съм застъпник, докато трае кризата, България да поддържа политика на постепенно, управлявано и контролирано увеличение на държавния дълг през следващите четири-пет години - до 25-27 процента, коментира икономистът.

Според проф. Ангелов минималната работна заплата у нас трябва да се повиши от 1 октомври 2013 г. от 310 на 340 лева. Той добави, че тази минимална заплата засяга около 160 000 души - 130 000 в частния сектор и 30 000 в държавния.

Правителството категорично трябва да поеме и ангажимент за еднократна коледна добавка за около 1 000 000 - 1 200 000 пенсионери, които са с пенсии до 250-300 лева, смята икономистът. Според него тази добавка трябва да бъде минимум 50 лева, но по-добре е да бъде около 70-80 лева. Трябва да се поеме ангажимент, че добавки за Коледа на пенсионерите ще има и през следващите години, смята той.

Според проф. Иван Ангелов заплатите на учителите и на учените от Селскостопанската академия и от БАН трябва да бъдат увеличени, като подготовката за това да започне от септември, а повишението да влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase