Петър Стоянович подписа декларация за улеснение на достъпа на младите до култура. Снимка: БТА
fallback

Скъпи билети и липсата на интерес са основните причини младите хора да не посещават културни събития.

Това сочат данните на национално проучване на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, представени днес на Първата национална конференция "Достъп на младите хора до култура".

Според изследването, направено в периода 2-9 август т.г. сред 1013 пълнолетни, главните пречки пред младите хора до култура са скъпи билети  - 53%, липса на интерес – 48%, липса на културни събития в населеното място – 35%, липса на семейно насърчение -31%.

Повече от половината домакинства в страната с деца не са посетили нито едно културно събития през последните 12 месеца, сочи още проучването.
 
В малките градове и селата проблемът идва от липсата на събития в съответното населено място, а ако се случат, то те са единствено в читалище или библиотека.

Данните показват още, че в градовете извън столицата има по-голям интерес към културата, отколкото сред хората, които живеят в София. Театърът, киното и музикалните събития са най-често посещаваните.

Около 72 процента от родителите биха насърчили децата си да се занимават с народни танци, с музика - също 72 на сто, изобразително изкуство - 71, театър - 64, фотография - 55, кино 51%.

За да улеснят на достъпа до култура на младите хора, десет институции обединяват усилията си в обща декларация, която беше подписана днес в началото на конференцията.

Министърът на културата Петър Стоянович заяви на откриването, че в действителност младото поколение няма достъп до култура, а като причина открои, че не е достатъчно мотивирано тя да бъде част от неговия живот.

Затова според него усилията трябва да бъдат в тази насока. Той се ангажира, че скоро Министерството на културата ще изготви стъпки, които да накарат младото поколение да бъде носител на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

digidigi

преди 10 години

Да бе, парит еги спирали. А за Плаза имат пари, нали ?

56

digidigi

преди 10 години

Да бе, парит еги спирали. А за Плаза имат пари, нали ?

55

да

преди 10 години

До tt2то и няма смисъл да се ходи на театър претенциозният провинциализъм изпъстрен с псувни и нецензулни приказки се смята за разкрепостеност и нещо модерно. то и в кварталната кръчма не се чуват такива приказки, че е на 20 метра от балкона ми.

fallback