Снимка: архив Булфото
fallback

Само 40% от българите, дължащи здравни осигуровки (3,4 млн.), плащат редовно, става ясно от справка в Националната агенция по приходите. Това съобщи пред "Преса" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Над 2 млн. българи са с прекъснати осигурителни права към м. юни 2013 г. и нямат право на безплатна медицинска помощ. Около 3,9 млн. души се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

В нашата история е имало много по-тежки събития, отколкото се случват днес, казва в интервю за "Монитор" проф. Николай Овчаров, историк. По думите му днес малко пресоляваме супата. Винаги може да има протести, да не се одобрява едно или друго управленско решение. "Убеден съм, че в края на краищата ще се намери добрият модус. Аз лично малко се дразня, че тези събития от последно време затормозиха в известна степен нашата работа - културния туризъм. Нещо, което съм убеден, че ще храни България след години. Правителства идват и си отиват, но ние, българите, в крайна сметка, рано или късно, трябва да разберем, че има непреходни неща, за които не може улиците или разни дребни политици да диктуват нещата", отбелязва Овчаров.

Зелена вълна ще отпушва пътя до морето, съобщава "Стандарт". Светофари и регулировчици ще опитат да облекчат кошмарните задръствания, които се образуваха по двете магистрали в пика на отпуските. За да не бавят летовниците, семафорите на входовете на Бургас и Варна ще светят по-дълго в зелено. Зелена вълна ще има и при влизането в София, за да се осигури по-бързо прибиране на хората, чиято отпуска вече е приключила. Там, където няма светофари, регулировчици ще отпушват движението. Патрулки ще има и в участъците с ремонти по магистралите. Извънредните мерки се взимат от КАТ, след като пътуването до морето и обратно през уикенда се оказа истински кошмар.

В някои от дните от сряда до събота депутатите ще се съберат извънредно, за да обсъдят ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, според информация на "24 часа".
Последната дума ще бъде на председателя на Народното събрание Михаил Миков, след като получи мненията на лидерите на парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака". ГЕРБ вече обяви, че настоява заседанието за бюджета да се проведе днес или утре.

"Бюджетна сага 2013", коментира "Труд". Сагата "бюджет 2013" съвсем заприлича на сапунен сериал. И май никой от героите не си е съвсем на мястото. Първо обиграните в парламентарните процедури БСП и ДПС позволиха ГЕРБ да ги "надхитрят" с искане за "спешно" заседание. Опозицията от ГЕРБ пък трудно ще обясни августовския си "заседателен" порив - докато трябваше да работят, депутатите бяха в своя си "нелегална" ваканция цял месец. Президентът взе, че наложи "частично вето", ама да беше поискал сам скоростно заседание на парламента - има това право по конституция. Кабинетът също го има, ама толкоз му е важен ремонтът на бюджета, колкото слушаме. Развръзката предстои, но... каква беше темата. Бюджетът? А някой разбра ли нещо по същество за нея?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

damata

преди 10 години

И като плащат какво получават? Едно голямо нищо, защото никое болестно състояние не минава за два, три или пет дни, колкото са измислените "пътечки " на касата.Тази бъркотия никой и не желае да оправя, защото лекарите са печеливши от нея, собствениците на частни болници също, а най-големите потърпевши в тая система са среден персонал и санитари дето им се падат трохите,ама тя тая ще върви само до някъде и после......

26

ПЛАЩАЦ

преди 10 години

ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО НЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА ОПРАВИ НЕЩАТА, КОЙТО ГОДИНИ СТОЯТ НЕУПРАВЕНИ. НАВРЕМЕТО КОСТОВ РАЗБИ С-МАТА И СЕГА НЕ ИСКАТ ДА Я ОПРАВЯТ ЛЕКАРИТЕ. АЗ ИСКАМ ДА СИ ВНАСЯМ МЕСЕЧНИТЕ СУМИ ПО ЗДР.ОСИГУРЯВАНЕ НО НЕ МИ ИСКАТ ПАРИТЕ. ИСКАТ ДА ИМ ПЛАТЯ ЗА 3 год. НАЗАД, КАЗВАМ ЧЕ НЕ СЪМ БИЛ В BG, ТЕ ИСКАТ ДА ИМ ПЛАЩАМ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ. ДА ИМА ДА ВЗЕМАТ ОТ МЕН. ДА СЕ НАПРАВИ КАТО НА ЗАПАД. КОЙТО ИСКА И МОЖЕ ДА СИ ПЛАЩА НА ЗДР.ОСИГУР.ЗАСТРАХОВАТЕЛИ. ДА ИМА НЯКОЛКО ЗА КОНКУРЕНЦИЯ. ТЕЗИ

25

до 23

преди 10 години

60% искаш да ми кажеш, че са безработни ли? Лекар съм и се сблъсквам с неосигурени най-редовно. 90% от тях за пияници, които имат пари за ракия, но не и да си плащат здравните осигуровки. Една жена, която имаше 2 телефона, и 2та по-хубави от моята дърта нокиа в прав текст ми заяви: Ми за какво да си плащам здравните вноски, нали ако тръгна да умирам така или иначе ще ме приемете, няма да ме оставите да си умра, затова и не виждам смисъл да плащам.

fallback