Лицата на протеста. Снимка: БТА

Жюстин Томс, Теодор Михайлов, актьорът Ивайло Захариев, Ясен Атанасов - журналист и писател, Иван Димитров - поет, музикантът Лъчезар Косев и Асен Генов са част от лицата на протеста срещу Пламен Орешарски, които дадоха днес в БТА своята първа пресконференция и обявиха създаването на "Протестна мрежа" във Facebook.

В началото на пресконференцията се наложи органите на реда да изведат част от присъстващите в залата заради опитите им да съботират изказванията на протестиращите, както и въпросите на журналистите.

Русенският бизнесмен Бисер Миланов с прякор Петното и движение "Свобода", към което той принадлежи, яростно атакуваха "Протестна мрежа".

Протестът проговори с лица, но Петното ги провокира

Миланов нарече лицата на протеста "платени провокатори" и "мафиоти".

След намесата на полицията симпатизантите на протестиращите изпратиха провокаторите с ръкопляскания и възгласи:  "Оставка".

"Ние не се крием, атаките срещу нас не започват от днес, но ние сме чисти и можем да отговорим на всички въпроси, стига те да са конструктивни", коментира ситуацията Жюстин Томс.

Още по темата

"Колкото повече журналистите показвате лицата на хората с криминални прякори, които се опитват да се внедрят в протеста, толкова по-малък шанс имат провокаторите", настоя Асен Генов, който заяви, че протестиращите имат в лицето на медиите свои съюзници.

Протестът проговори с лица, но Петното ги провокира

Друг от участниците Лъчезар Косев посочи, че оръжията на протестиращите не са палки или гранати, а търпение и желание за мирен протест.

"Ето защо е необходимо да се координираме за общи действия, за да се изпълнят целите на протеста, а именно оставка на правителството и нови избори", каза той.

По думите им "Протестна мрежа" ще се развива на хоризонтален принцип, в нея може да участва всеки, очаква се и да бъдат споделяни различни мнения и виждания, както и да се организират по-добре протестите.

Протестът проговори с лица, но Петното ги провокира
"Протестиращите са привърженици на различни политически сили - някои са с десни убеждения, други са с леви, но разочаровани от партийната върхушка, която в момента управлява", каза в отговор на въпрос Асен Генов.

"Ние искаме само едно - оставка на това правителство и нови избори, а не се ангажираме с налагане на политики след изборите", коментираха лицата на протеста.

На въпрос защо не искат промяна на Изборния кодекс или свикване на Велико народно събрание, преди да бъдат насрочени нови избори, Жюстин Томс отговори, че законите трябва да се пипат с чисти ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase