Не можем да обвържем децата политически, отсече Жечева. Снимка: Reuters

Новият шеф на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева не била политическо назначение.

"Аз не представлявам и не съм част от тези политически сили, които в момента са в мнозинството. Аз съм експерт, през последните десет години системно развивам своята експертиза”, заяви тя пред Нова телевизия.

Както Dnes.bg вече писа, назначението на Жечева и освобождаването на предишния председател на Агенцията Калин Каменов предизвика широк обществен отзвук. Неправителствени организации застанаха зад Каменов, а самият той намекна, че Жечева е политическо назначение. Тя е заемала поста в агенцията и преди, обаче е била освободена.

Жечева днес уточни, че не е била освободена, а са били прекратени служебните правоотношения с нея, нямало е професионални мотиви за освобождаването й. По нейни думи причините за отстраняването й от поста през 2002 г. от Лидия Шулева не са професионални, а са икономически. Тя беше категорична, че никога срещу нея не е повдигнато обвинение по какъвто и да е повод.

„Имах уникалния шанс да създам Агенцията за закрила на детето”, добави тя.

Жечева обясни, че е категорично против намесата на политиката в подчинената й агенция.

"Искам да запазя агенцията от политическо влияние, защото тя не може да бъде обвързвана политически. Не можем да обвържем децата политически", отсече Жечева.

Тя обясни, че дъщерята на Нора Ананиева - Ана Ананиева, е назначена с министерска заповед за зам.-директор. Така по думите й е назначен и бившият директор на агенцията Калин Каменов.

Ева Жечева загатна и за сериозна реформа в структурата.

Предизвикателствата са огромни, категорична бе тя. По нейни думи вече е отправена покана към всички бивши шефове, които да формират „своеобразния мозъчен тръст на Агенцията“. Децата са отражение на състоянието на обществото, обясни още Жечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase