Бюджетна сбирка на реформатори. Снимка: БТА

Въпреки очакванията, че днес ще има много протестиращи пред парламента на традиционната вече акция "На кафе", се оказа, че дошлите да покажат недоволството си от властта са едва около 20 души.

Още по темата
Както всяка сутрин недоволните скандираха "Оставка" и освиркваха управляващите до служебния вход на сградата на Народното събрание в столицата.

Протестиращите развявафа български знамена, чуваха се удари на барабани.

Пред НС започна и инициативата #изкажисебе! В рамките на кампанията всеки ще може да напише своите послания към политиците и да ги постави в специална кутия.

Акцията ще продължи през целия август, докато трае ваканцията на депутатите, до първия им работен ден, когато посланията ще бъдат предадени на председателя на парламента Михаил Миков.

На жълтите павета освен протестиращи се събраха и членове на Реформаторския блок, в който участват политическа партия "Зелените", ДСБ, България на гражданите, "Синьо единствено", за да обсъждат актуализацията на бюджета.

Реформаторите поканиха на дебата премиера Пламен Орешарски, лидера на БСП Сергей Станишев, лидера на ДПС Лютви Местан и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Дадоха им 15 минути време, но те все пак не дойдоха.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че в противопоставянето си на тази актуализация опозицията в НС в лицето на ГЕРБ е пропуснала да спомене най-важното, а именно "връзките между мафията и властта".

Той настоя, че управляващите трябва да дадат обяснение за какво се харчат парите на данъкоплатците и защо е нужна актуализацията на бюджета.

"Тъй като трябва да се чуят аргументите за нашите пари, ние направихме този дебат", заяви той.

Мартин Димитров от "Синьо единство" бе категоричен, че не може депутатите да излизат във ваканция след като са заявили, че сме в тежка икономическа криза, а те нямат антикризисни мерки.

От партия "Зелените" пък обявиха, че ако това правителство остане на власт, енергетиката ще изпадне в колапс.

В същото време депутатите започнаха да обсъждат актуализацията на бюджета на второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase