Константин Пенчев. Снимка: архив Булфото
fallback

"Не се страхувам да отида на площада с послание от властта",заявява в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, национален омбудсман. Според него правителството трябва да е активното, да подаде ръка на протестиращите граждани, да започне диалог с тях. При желание диалог може да се постигне много лесно. Пред медиите различни участници в протеста обясняват своите гледни точки. По същия начин може представители на протеста да заявят своето намерение и своята подадена ръка и да се получи диалог - в началото макар и косвен, който по-късно да прерасне в пряк.

"Тъй като по конституция и по закон съм не само национален омбудсман, но и медиатор, готов съм да поема тази отговорна задача и да направя връзката. Не ме е страх, ако съм натоварен с послание, да отида на площада и да го кажа на хората", ангажира се Пенчев. В интервю за "Стандарт" омбудсманът посочва: Без мостове ще сме в постоянен протест. Аз съм песимист, че в един момент ще бъде невъзможен какъвто и да било диалог.

"Народът погва "Хизбула" по студени следи", коментира "Сега". След година разследване България помоли гражданите да й дадат информация за атентаторите от Сарафово. Преди това отправи подобни молби към съюзнически и приятелски държави. Три правителства (включително служебното) не успяха да разкрият престъпниците, но бившият шеф на МВР Цветан Цветанов направи "обосновано предположение", че принадлежат на "Хизбула", което бе подкрепено и от неговите наследници. На 22 юли то послужи като основание на Съвета на ЕС по външна политика да обяви ливанската групировка за полутерористична, като включи военното й крило в черния списък, а политическото крило остави в белия.

Решението бе дадено за публикуване в "Официален вестник" на ЕС на 25 юли, т.е. в деня, когато започна общонародната хайка за ливански терористи в България. Евродепутатът и бивш външен министър Ивайло Калфин коментира по следния начин решението на Съвета на ЕС: "Вярвам, че външните министри на ЕС, които единодушно взеха решението, имат достатъчно основания за него.

Българските аргументи за връзка с атентата в Сарафово и "Хизбула" не са единственият мотив за него и в този смисъл България не е пряко застрашена". Съветът на ЕС обаче не публикува никакви мотиви и остави на анализаторите да гадаят какви са. Играта в Близкия изток е прекалено голяма за нашите възможности да носим последствията й, посочва авторът.

"Студен политически душ за икономиката", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Тя предупреждава, че ако политическата нестабилност продължи, пораженията могат да бъдат пагубни. Основният потърпевш от такива кризи са големите и по-дългосрочни инвестиционни проекти, за чието изпълнение е необходима предвидима среда. България разчита основно на притока на чужд капитал, за да расте икономиката с високи темпове. В момента, в който секне, страната ще бъде обречена на нисък растеж и дългосрочен абонамент за позицията "най-изостанала в ЕС". При един дългосрочен негативен сценарий най-вероятно и кредитният рейтинг ще пострада, което ще повиши пазарните лихви по заемите за правителството. Колкото по-бързо се резреши сегашната патова ситуация, толкова и щетите върху икономиката ще бъдат ограничени до минимум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 10 години

Кашчей Безсмъртни

25

Перо

преди 10 години

Няма за какво да се страхуваш. Там са добре дошли министрите на Тиквата /Лиляна Павлова например никой нищо не й каза/, Костов, Кунева, всички разроени СДС-та, хората на Росен, Цветелина, Огнян и Иво - грешка е да се твърди, че са олигарси. Това се е политически протест пар ексаланс - тип "стани да седна".

24

Анонимен

преди 10 години

NA TOZI KOMUNISTI4ESKI TALASAM MU PODADOH SIGNAL ZA KORUPCIA V EDNA TAPANARSKA DARJAVNA ADMINISTRACIA NARI4A6TA SE D-A- I VMESTO DA SE NAMESI KATO PRAVIST I OMBUSMAN MI OTGOVORI 4E NQMALO TAKOVA NE6TO . SLED DALGI SADEBNI BITKI SPE4ELIH DELO SRE6TU TEZI DARJAVNI REKETIORI . A TAZI *** KOMUNISTI4ESKA DORI NE SI NAPRAVI TRUDA DA SABUDI PROKURATURA , ZAKONODATELI . ABE TOI E SLOJEN NA TOZI POST OT KOMUNISTITE NARODEN GLAS DA BADE NAVREME ZAGLU6EN I POTU6EN

fallback