Снимка: БТА

Започва прокопаването на обходна галерия в рудник "Ораново", по която спасителите продължават да търсят останалите под земята на 16 юли двама миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Това съобщи за БТА тази сутрин управителят на мината Валери Манов.

Решението е взето снощи след заседание на специалната експертна работна група, създадена със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, която е обсъдила различни варианти за продължаване на спасителните работи в мината.

Още по темата

Както съобщиха вчера в късния следобед пред журналисти проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет и управителят на мината, работата бе възпрепятствана от продължаващия теч на глина в минната галерия, в която от деня на тежкия инцидент миналия вторник, когато загинаха двама миньори, спасителните екипи разчистваха без почивка в търсене на другите двама работници, останали в капана на свлачището. Обстановката постави в сериозен риск спасителите и експертите се събраха, за да потърсят заради тяхната безопасност друг вариант.

Министър Драгомир Стойнев, който пристигна тази сутрин отново в мината, каза, че вчера е достигнато мястото на пробива, има голям теч на вода и това не позволява да продължи работата на спасителите. Решението да се направи обходна галерия е взето заради големия риск от ново срутване. Времето напредва, но по никакъв начин не може да се подлага на риск животът на спасителите и миньорите, заяви министър Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase