Учителите чакат 6 години извинение от Орешарски. Снимка: БТА, архив
fallback

Десет стъпки изискват учителите от правителството до края на август. Ако исканията им не бъдат изпълнени, учителите заплашват активно да участват в националната стачка, за която се готви КТ „Подкрепа“ през септември. Това става ясно от отворено писмо до премиера Пламен Орешарски, изпратено до медиите.

Писмото припомня и печално известната фраза "Да разваляме седянката", изречена от Орешарски в качеството му на министър на финансите в правителството на тройната коалиция по време на учителската стачка през 2007 г. Учителите настояват премиерът да им се извини публично, макар и 6 години по-късно.

„Синдикат „Образование" и българските учители все още очакват Вашето извинение във връзка с голямата учителска стачка през 2007 година. И в това си очакване системата на образованието в България очаква и други жизнено важни национални действия от българското правителство, за да оцелее родното образование, за да запази това, което е съхранило, и да превърне българската държава в по-привлекателна за младите и по-социална за техните родители“, пише в писмото.

Учителите настояват да се актуализира бюджетът на МОН с 10 милиона лева.

Те искат открито да се заяви, че размерът от БВП за образование в Бюджет 2014 ще бъде не по-малко от 5%.

Да се намали броят на учениците в паралелка и броят на децата в група за качествено образование в коридор от 16 – 26 ученици. Незабавно да се изиска от министъра на образованието и науката да отмени възможността за 10% увеличение на паралелките от наредбата на МОН, защото това се прави само за повече финансови средства, претендира още синдикатът.

Освен това учителите искат да има мандатност на директорската длъжност, както и директорските и учителските заплати да излязат от зависимостта им към делегираните бюджети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

друг анонимен

преди 10 години

До Анонименкакво ти е скочило при станишев, че нещо не разбрах. до момента по времето на герб се взимаха заплати защото се работеше по еврофондове и който иска можеше да си направи хубава заплата с кръжоци от извънкласна работа. моята жена от 600 лв. заплата взимаше 1500-2000. само че работеше по цял ден не си ходеше на обяд като вас мързеливите.

125

Тоци

преди 10 години

До СтояновУчителите трябва да търпят невъзпитаните деца, на които няма кой да сложи една носна кърпа в джоба. За поздрав от рода на "Добро утро" никой да не си мечтае.

124

До 161

преди 10 години

Колега, това е линк, което съм написал. Копирай адреса и ще прочетеш подробно.Общо са 83 милиарда

fallback