Снимка: архив, Булфото

С указ на вицепрезидента Маргарита Попова - лишен от свобода с 13-годишна присъда е частично помилван, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Мъжът, който е на 73 години, е изтърпял три години и шест месеца от наказанието си, а с указа осъденият е частично помилван за срок  - 2 години от остатъка от наказанието му.

Извършеното престъпление е единствено в живота му, какво е то - не се уточнява.

При анализа на случая, който е проучван от членове на Комисията по помилване, е отчетено, че осъденият се разграничава от извършеното и е преосмислил причините, довели до него, семейните му връзки са възстановени изцяло, а рискът от рецидив е минимален.

Според Комисията изтърпяването на наказанието през целия остатък би представлявало нецелесъобразна репресия с отпаднала обществена значимост и при реални рискове за физическото и психичното здраве на осъдения.

"Актът на милост по отношение на разкаял се възрастен човек не омаловажава тежестта на извършеното и не представлява акт на прошка", уточняват експертите.

С този акт на вицепрезидента, помилваните за първото полугодие на 2013 година стават петима души, сочи редовният месечен отчет на Комисията по помилване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase