Протестът отново се събра. Снимка: архив БТА

Общ преглед

Няколко хиляди се събраха на протест с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски днес пред Министерския съвет. Това е 33 протест от серията #ДАНСwithme, която започна след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Изборът му беше отменен, но протестите не стихнаха.

По данни на МВР около 1200 протестиращи са се събрали в района на Ларгото в центъра на София към 19.30 часа. На този етап няма инциденти. Полицейските „Антиконфликт“ екипи отново са сред протестиращите и имат готовност да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред.

Хората отново са доста шумни. Чуват се обичайните тъпани, свирки и дюдюкания. Не липсват и амбулантните търговци. Протестиращите крещят вече станалите традиционни възгласи: „Оставка” и „Червени боклуци”. Част от тях носят български знамена, а други плакати с различни надписи. Част от надписите гласят: Заспали синдикати, събудете се”, „Оставка”, „Орешарски – правителство на тройните комисионни”  и тн.

Протестиращите имаха две идеи за маршрут на днешния протест. Една част искаха от Министерския съвет да се мине през парламента и след това през Орлов мост по ”Цариградско шосе” да се отиде на Посолството на Германия, а след това и до БНР. Други пък предпочитаха да останат на Орлов мост.

В крайна сметка шестието се раздели на две и едната част останаха на Орлов мост, а другата продължиха по бул. "Цариградско шосе".

Заместник-посланикът на Федерална република Германия Н. Пр. Райнхард Крап и д-р Рудолф Барч, директор на Гьоте-институт България, излязоха при протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Днес за пореден ден пред НДК са проведе и контрапротест в защита на кабинета на Пламен Орешарски.
Около стотина души се събраха на него. При пилоните на НДК, където се събират подкрепящите кабинета, продължават и двете подписки – да се даде шанс на правителството и за импийчмънт на президента.
Към хората днес се присъедини и рапърът Мишо Шамара. Той беше обявил това свое намерение още вчера във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар