Снимка: Булфото

58 на сто от българите подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", а 42% - не ги одобряват.

Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 3 и 10 юли сред 1000 души.

Социолозите регистрират по-висока подкрепа за протестите сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред тези с жизнен стандарт около и над средния.

67 на сто от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета, както и 57 процента от жителите на областните центрове и 65 на сто от жителите на малките градове.

Всеки втори от жителите на селата обаче не ги подкрепя.

Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни хора над 60 години, с основно и със средно образование и представители на етносите.

37 на сто искат правителството да подаде оставка веднага. 23 на сто също искат оставка на кабинета "Орешарски", като не настояват това да се случи незабавно.

"Вероятно тази позиция се аргументира с идеята "нека първо да се свърши най-неотложното", смятат от НЦИОМ.

Според 30% от анкетираните правителството не трябва да подава оставка.

Всеки втори смята, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35 процента – че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

Едва 24 на сто от българите са удовлетворени от резултатите от парламентарния вот на 12 май, докато 62% посочват, че не са удовлетворени.

Доволни са 69% от избирателите на ДПС и 53 на сто от поддръжниците на БСП. 82% от симпатизантите на ГЕРБ никак не са доволни от резултатите от парламентарните избори.

Силно е неудовлетворението и сред избирателите на политическите формации, които останаха извън парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase