Депутатът от БСП Янаки Стоилов. Снимка: Булфото, архив
fallback

В деня на Конституцията, който отбелязваме днес, зам.-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов направи ретроспекция на случилото се преди 22 години при приемането на основния закон, като направи паралели със сегашната обстановка в страната.

Янаки Стоилов е единственият депутат в това НС, който е участвал в изготвянето на Конституцията.

„През тези месеци отвън също имаше протестиращи, парламентът беше обграждан и освиркван. Тогавашният министър на вътрешните работи Христо Данов не позволи блокадата на парламента и на софийските кръстовища“, заяви Стоилов.

Той веднага се върна на сегашната ситуация и призова гражданите да отстояват своите основни права, но съгласно Конституцията. 
 
Необходима ни е поне минимална толерантност, защото не може свободната изява на волята на едни да бъде причина за закъсняването на линейки, от които зависи животът и здравето на други, спокойствието, нормалната работа, придвижването и изпълнението на задълженията на десетки и стотици хиляди български граждани, заяви Янаки Стоилов.

Той обясни, че в момента има криза, която напомня състоянието на държавата през времето на изготвяне на Конституцията. Според него продължаването на политическата криза заплашва да доведе не само до правителствена и парламентарна, но и до конституционна.

Той отново беше категоричен, че не бива да се мисли за разпускане на 42-то НС и допълни, че вече има проведени избори.

Стоилов беше категоричен, че парламентът има какво да свърши. По негови думи в момента не бива да се мисли нито за прекратяване, нито за пълен мандат, защото правителството е само на около месец и половина, през които е свършило много интензивна работа.

В изказването на Стоилов се прокрадна и идеята за изготвяне на нова Конституция. По негови думи трябва да се събере съвет, който да обсъди принципите, които биха залегнали в нов основен закон. Стоилов заговори за ренесанс на държавата.

Той предложи да се формира конституционен форум с граждани, които да обсъждат тези теми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

midata

преди 10 години

Eто го поредния ,който и не иска да си мисли , че не става за нищо друго ,освен да е лъжец..и теб ще те изчакаме...да се осъзнаеш..т....к

24

vesko02

преди 10 години

Аз не мисля сега ,а отдавна.

23

отвратен

преди 10 години

"Другарю" Стоилов, не смятате ли Вие и вашата партия съвместно с вашите сателити от ДПС и атака превърнахте парламента в ежедневно заседание на политбюро на БКП (БСП) и приемате анти народни закони. Отмина времето когато призовавахте "Вие работете, а партията мисли за вас". По този начин вие превърнахте част от народа в зомбита и същите тези достойни за съжаление хора са на т. н. анти протести, тъй като това е повеля на "любимата" им партия. Но вие сте слепи и глухи за мислещите и умни хора!?!

fallback