"Нямам претенции да бъда наместник на Варненската и Великопреславска епархия", коментира пред журналисти Сливенският митрополит Иоаникий преди днешното извънредно заседание на Светия синод.

На него митрополитите ще уточнят подробности за опелото и погребението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, чието тяло беше намерено вчера в местността "Траката" във Варна.

Синодът днес трябва да реши и кой от митрополитите ще стане наместник в овдовялата митрополия, докато бъде избран нов владика.

На уточнението на журналистите, че Сливенската епархия е в близост до Варненската и митрополит Иоаникий би могъл да бъде неин наместник, архиереят отговори, че "когато е писан екзархийският устав, двете епархии са били близки и съседни, защото е имало файтони и коне, а сега може и от много далече да се стигне бързо до Варна".

Попитан от журналистите как би коментирал смъртта на митрополит Кирил, Иоаникий каза, че нищо не може да коментира, защото няма моралното право.

Още по темата

"Господ ще каже какъв човек беше Варненския митрополит, човешкият съд е различен, но Божият съд винаги е справедлив и затова ние се уповаваме на Бога", каза митрополитът.

Също преди заседанието на Светия синод днес Ловчанският митрополит Гавриил каза, че няма срок за избора на митрополит и изрази увереност, че Синодът ще се справи с избора на трима нови митрополити.

След избора на патриарх Неофит, още не е избран Русенски митрополит, предстои да бъде избран и Западноевропейски митрополит, след като преди месец дотогавашният митрополит Симеон се отказа от поста си по здравословни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase