Депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Снимка: Булфото, архив

Депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев реагира остро на ултиматума на лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев, който вчера заплаши, че или ще бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията, или ще има национална стачка.

„Синдикатите трябва да са по-предпазливи по отношение на политиката“, заяви днес в Пловдив социалистът, цитиран от „Фокус“.

Според него, когато става дума за синдикален интерес на българските работници, за икономическото развитие на страната, право на профсъюзите е с участие в тристранния съвет да изразят позициите си.

Още по темата

„Тяхно право е да защитават синдикалните интереси чрез стачки, но не и да се поставят политически въпроси“, смята депутатът.

Според него, след като става въпрос за свикване на Велико народно събрание с цел промяна на управленческата система на страната, това минава границата на нормалния диалог.

Мутафчиев риторично попита какво точно трябва да реши Великото народно събрание и кой ще участва в него.

Според него единственото добро, което може да направи сега Велико народно събрание, е че ще бъде намален броят на депутатите.

„Трябва да се създаде стабилност на държавата. А вместо това имаме изказването на президента Росен Плевнелиев от петък, който говори за разделение на обществото, а в същото това време поставя разделителна линия сам. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, да бъде основата на стабилността на държавата, а не да изпада в конфликти с отделни личности, които не се харесват на обществото, каза Мутафчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase