Депутатът от БСП Петър Мутафчиев. Снимка: Булфото, архив

Допълнителни възнаграждения в размер на 90 000 лева за 2012 година е получила Емилия Фачева, директор на дирекция „Концесии и контрол върху дейността на търговските дружества и държавните предприятия” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това каза в Пловдив депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев, цитиран от „Фокус“.

Той уточни, че действително има практики в министерството за участие в комисии да се получават допълнителни възнаграждения, но „все пак това са много пари“.

„Това е три пъти депутатска заплата за една година“, пресметна Мутафчиев.

Възможно е Фачева да е участвала в много комисии, но все пак това е недопустимо, коментира той и добави, че ще изиска допълнителна информация по случая.

Депутатът от БСП каза още, че концесията на Централната жп гара в Пловдив не защитава държавните интереси.

Според него бутането на бившата транспортна болница е направено в нарушение на договора, тъй като по думите те са актив на НКЖИ и не са изключени от баланса му. В тази връзка Петър Мутафчиев е задал актуален въпрос на министъра на транспорта, предаде БТА.

Концесията е подписана в кратки срокове от отиващото си правителство на ГЕРБ и не е съобразена нито с НКЖИ, нито с община Пловдив, нито с избрания с конкурс проект за реконструкция на жп гарата и на гаровото пространство, твърди Мутафчиев. По думите му изграждането на автогара, когато в съседство има две действащи е нецелесъобразно. Като абсурдна посочи той и стойността на договора - 11 милиона лева за 35 години е около 70 000 лева месечно.

В подписания договор са залегнали строеж на автогара, хотел, търговски сгради, но едва на четвъртата година е
предвиден ремонт на приемното здание, подчерта депутатът.

Условията на концесията "отварят вратички на концесионера да "извива ръцете" както на НКЖИ, така и на БДЖ, която експлоатира гарата и които ще предоставят услугата, включително и да им вдига наемите.

Петър Мутафчиев обяви, че ще иска пълна проверка на подготовката на концесионния договор, което включва дали е спазен интересът на държавата и ще настоява да се търси отговорност от лицата, допуснали нарушаването на договора. Ако се докаже, че договорът е нарушен, концесията трябва да бъда прекратена, допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase