Снимка: БТА

Творби на Едвин Сугарев - стихове и есета, и откъси от книги на фотографа Николай Генов, четат техни приятели и колеги днес  пред паметника на Цар Освободител - срещу парадния вход на  Народното събрание.  На този "четящ протест-маратон" искаме да прочетем части от  книги на Едвин Сугарев и на фотографа Николай Генов, за да бъдем по този начин съпричастни с техния човешки избор", обясни за  БТА идеята на маратона Пенка Ватова от Института за литература  при БАН. 

Тя уточни, че гладната стачка на Едвин Сугарев продължава вече 11-и ден, а на Николай Генов - професионален фотограф и  пътешественик - пети ден.

Още по темата
Маратонът днес ще продължи, докато има желаещи да четат от  книгите на Сугарев и Генов, каза Ватова. Попитана дали ще призоват Едвин Сугарев да прекрати гладната си стачка, Пенка Ватова отговори, че неговите приятели са направили това многократно.

"Тези, които обаче добре го познаваме, знаем, че това е неговият начин и осъзнат избор, и затова го ценим. "Тук сме не да го поощрим да свърши живота си чрез глад, а да оценим жеста му", заяви Ватова. 

Сред дошлите на четящия маратон бяха Митко Новков, Ясен Атанасов, Теодора Димова, поетесата Екатерина Йосифова. Тя беше донесла първата книжка на Едвин Сугарев - т.нар. самиздат, издадена от самия него, на евтина хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase