Пламен Цеков. Снимка: БТА

Освобождаването на Пламен Цеков от поста директор на НЗОК е принципна промяна на човек, който доказано не може да се справи с управлението на Касата и който е влязъл в конфликт с всички партньори. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов пред БТА.

Днес парламентът гласува освобождаването на Цеков заради несправяне със задълженията. Левицата отдавна искаше оставката му, а БЛС неколкократно е обявявал недоволството си от начина, по който Цеков ръководеше касата.

Новият управител трябва да бъде експерт, който да навлезе в работата много бързо, да бъде достатъчно диалогичен и да направи сериозна проверка на състоянието на НЗОК, заяви още Райчинов. Д-р Райчинов каза, че не е имал възможност да види документи, доказващи, че д-р Цеков не се справя с работата си, тъй като от НЗОК не е предоставяна информация на лекарския съюз, въпреки че по закон това трябва да става на всеки три месеца.

Българският лекарски съюз е готов да води преговори за Национален рамков договор за следващата година с новия директор на Касата, който и да е той, при условие че "не върви по пътя на д-р Пламен Цеков".

Райчинов изрази надеждата си, че до 9 юли, за когато е предвидено изслушването на новите кандидати за управленския пост, няма да се случи нищо фатално в сферата на здравеопазването.

В прессъобщение Българският лекарски съюз пък предлага на министъра на здравеопазването да се преустановят на този етап всякакви уволнения и назначения в болниците.

От съсловната организация предлагат МЗ да изготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс, като се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. В наредбата трябва изрично да е заложено, че те могат да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса, или несправяне с работата по конкретни показатели. По този начин според БЛС ще се предотвратят "политически чистки".

БЛС настоява да не се приемат препоръки от никакви политически партии, лица или организации за назначаване на ръководни кадри в здравеопазването и изразява категоричното си становище за ненамеса на политиката в лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase