Снимка: БТА

"Нов вот без промяна в правилата не е решение." Това мнение споделя в интервю за "Телеграф" социологът Васил Тончев. Според него не е достатъчно да се приеме нов Изборен кодекс. "Трябва да излязат нови политически субекти, нови лица, нови лидери, които да успеят да задоволят съответните нужди на хората за промяна", допълва Тончев.

"В процеса, който тече сега, има нещо много по-голямо и основополагащо от спора между лявото и дясното, а и от класовата борба. Това е борба за смисъла на държавността изобщо", категорично заявява пред "Капитал Daily" Явор Гърдев, кинорежисьор. "В тежката криза на представителството се осъзна, че изборът между една или друга партия е фиктивен избор, който само изглежда обоснован от идеологически ценности, но всъщност не е избор между ценности, а между аспекти на криминалното статукво. Проумяването на тази истина издигна летвата на политическия разговор на ново ниво", смята Гърдев. По думите му се наблюдава смущаващо "несправяне на действащите политици с появилата се нова обществена и политическа материя".

"Дясната идея съществува, но си търси адекватен носител, чака да покаже своята ефективност. " Така коментира протестите литераторът Валери Стефанов пред "Монитор".

В електорален план дясната идея в България е чудовищно уморена от изтощителните сблъсъци между нейните дългогодишни знаменосци. Затова под знамената на дясното днес дефилират всякакви фалшификати, всевъзможни политически еклектики и шарлатании." Подобно на Тончев и Гърдев, Стефанов не смята, че нови избори биха подобрили политическата обстановка в страната.

"За да отговорим на въпроса решение ли е новият вот избори, трябва да идентифицираме актуална политическа алтернатива. Простичко казано - какво се задава? Ако се задава нещо могъщо - като визия за страната, като принципи и морал, като политическа мъдрост, веднага ще кажем, че бързите нови избори са решение. Според мен обаче нищо подобно не се задава.

Край парламента обикалят с възродени надежди политически субекти, които малцина от българските граждани са готови да припознаят като реална алтернатива. Изтощени политически марионетки дебнат в политическата мъгла и мислят единствено за себе си, не за "милата родина", посочва Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase